Fem år efter brannen som ødela Notre-Dame-katedralen i Paris, er de største utfordringene løst og gjenåpningen planlegges til 8. desember.

Et av kristenhetens viktigste symboler

Det er samlet inn donasjoner fra hele verden på totalt 846 millioner euro og rundt 250 bedrifter og hundrevis av håndverkere, arkitekter og fagfolk har arbeidet for å kunne gjenåpne det arkitektoniske mesterverket fra gotikken. Pave Frans er invitert til begivenheten.

Den 15. april 2019 ble Notre-Dame – et av kristenhetens viktigste symboler med 12 millioner årlig besøkende og oppføring på UNESCOs verdensarvliste – rammet av brann. Tårnet og deler av taket kollapset.

Gjenoppbygging fra høsten 2021

Efter brannen ble tonnevis av forkullet treverk og stein fjernet før gjenoppbyggingen startet høsten 2021 efter forsinkelser på grunn av covid 19 og arkeologiske utgravninger. Til å gå inn i hvelvene ble det brukt roboter av hensyn til risikoen for kollaps under fjerningen av 450 tonn bly.

Blant de tekniske utfordringene var konstruksjonene i skipet, koret og spiret, som ble identisk gjenoppbygd i massiv eik fra mer enn tusen 200 år gamle trær fra franske skoger.

Spiret reist «foran alles øyne» 

Blant de «store øyeblikkene» i gjenoppbyggingen er reisningen av spiret «foran alles øyne» i februar 2024.

Tårnet, som er identisk med det som ble tegnet av 1800-tallsarkitekten Viollet-le-Duc, har også fått tilbake deler av blytaket og ornamentene, samt korset og hanen, et av symbolene på den franske hovedstaden.

Innovativt brannslukkingssystem

Inne i Notre-Dame er rengjørings- og dekorasjonsfasen nesten fullført. De sort-hvit-rutede gulvene er fortsatt under legging; det samme gjelder installeringen av teknisk og elektrisk utstyr og et innovativt brannslukkingssystem.

Glassmaleriene, deriblant tre store middelalderske rosevinduer, ble ikke skadet og er alle rengjort.

Orgelet som er Frankrikes største, overlevde brannen, men de 8000 pipene måtte tas ut for rengjøring. Harmoniseringen – gjenopprettelsen av «Notre-Dames stemme» vil ta seks måneder.

Fikk vi vite hva som skjedde?

– Det er kraftig brann i Notre Dame-katedralen i Paris. Terror kan ikke utelukkes. Politiet er allerede ute og sier at brannen skyldes et ulykkestilfelle. Det lyder ikke troverdig, skrev Hans Rustad i april 2019.

Kraftig brann i Notre Dame-katedralen

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.