Forsker Guri Tyldum angrer på spørsmålet Fafo stilte om raser og intelligens etter skarp kritikk mot metode og spørsmålsformulering.

Fafo-rapporten «Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge» fikk mye oppmerksomhet da det ble kjent at 26 prosent svarte at de var helt eller delvis enig i at «noen ‘menneskeraser’ rett og slett er smartere enn andre».

«25 prosent støtter opp om raseteorier som skolen burde ha lært dem er grovt rasistisk,» skrev Dagbladets Marie Simonsen.

– Dette er kvalmende alvorlig. Dette er selve definisjonen på rasisme, sa likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm til NRK.

Professor emeritus Ottar Hellevik ved Institutt for statsvitenskap på Universitetet i Oslo er en nestor innen tolkning av meningsmålinger og forskningsmetode. Han mener forskningsgrunnlaget i Fafo-rapporten er så mangelfull at resultatene kan være feil.

Tyldum mener debatten ble polarisert, skriver NRK.

– Jeg visste det kom til å bli krevende, og det skjedde akkurat det jeg fryktet. At det rettes moralske pekefingre mot store grupper av befolkningen, sier Tyldum.

– Hadde jeg gjort det på nytt, ville jeg formulert det annerledes. Mest for å ha en tydeligere analyse av hva vi viser. Problemet slik spørsmålet var stilt, er at du får to tolkninger inni hverandre som gjorde det vanskelig å tolke. Det er en skikkelig nybegynnerfeil.

Rådgiver i Tankesmien Agenda, Sylo Taraku mener svarene ikke viser at mange har rasistiske holdninger. Han synes det er positivt at 78 prosent mener man skal bruke ressurser på arbeid mot diskriminering av etniske minoriteter.

Taraku mener imidlertid det fortsatt er for mye frykt for muslimer og mindre vilje til å reagere mot diskriminering av romfolk enn mot diskriminering av andre grupper.

Les rapporten her: Holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂