Den danske kunstneren Ken Zier er en jevnlig utstiller i Galleri Arctandria. Han er også en meget populær marinemaler, som sjelden skildrer skip og andre farkoster, men har hovedsaklig kunstnerblikket rettet mot hav og himmel i sine ulike fremtoninger. På en måte er det natur i ren tilstand, uberørt av menneskelig nærvær og inngrep. Slik sett er det naturen selv som taler, og starter en visuell dialog med kunstnerens blikk og følsomme pensel.
Det er et fascinerende maleri, uten de store fakter, men med dyp innlevelse og omsorg for den sjønaturen han skildrer. Motivene han velger er utsnitt sett fra landsiden, ofte med stranden i forgrunnen, havet i mellomgrunnen og den høye himmelen lengst ute mot horisonten. Selv om dette er et enkelt komposisjonelt skjema, fyller kunstnerne motivet med en naturgitt sansefylde som dufter av sjø og glitrer av sollys på små og store bølger, samt bruset av hav i bevegelse.

Det mest iøynefallende er sollysets reflekser i den rastløse havoverflaten, særlig når bølgene bryter i strandområdet og det glitrer i skummende skavler og flak. I det hele tatt er sollyset et viktig visuelt virkemiddel når motivet utformes, enten det er solnedgang, lysreflekser på bølgetopper eller gull på sky. Zier er alltid fokusert på naturskjønnheten, slik den fremtrer for kunstnerens blikk og der blir forvandlet til stemningsladet maleri. Selv om det er realistisk i sin utforming, er motivets intensjon og atmosfæriske fylde av det romantiske slaget.

Det er ingen negativ karakteristikk, snarere en positiv bestemmelse av den uendelighetshigen som preger det grenseløse utblikk mot den fjerne horisontlinjen, der naturelementene fødes. Som allerede nevnt er dette et vakkert marine-maleri, en glede for syn og sinn. I så henseende er Ken Zier en kunstnerisk dreven billedskaper, som makter å forvandle det naturgitte landskapet til et beåndet billedrom. Denne utstillingen kan anbefales, her er havet blitt skildret med kjærlighet.

Galleri Arctandria:
Ken Zier, «Tilbake til havet», malerier.
Varer fra 27/4 til 19/5, 2019

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂