Nytt

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner i Paris den 4. april 2019. Foto: Kenzo Tribouillard / Reuters / Scanpix.

Frankrike vil ikke ta tilbake franske fremmedkrigere og deres familier som sitter i oppsamlingsleire i Syria etter det såkalte IS-kalifatets fall.

Frankrike og andre EU-land har lenge debattert spørsmålet om repatriering. Hundrevis av europeiske statsborgere blir i dag holdt i forvaring i leire som drives av de kurdiskledede SDF-styrkene.

Den franske avisen Liberation meldte fredag at regjeringen i begynnelsen av mars var innstilt på å hente hjem rundt 250 menn, kvinner og barn. Men planen ble møtt med omfattende protester og lagt til side.

Omstridt
Temaet er ytterst omstridt i Frankrike, som fortsatt sliter med de psykiske ettervirkningene av angrepet mot en konsertscene i Paris i november 2015. IS tok på seg skylden for ugjerningene som skjedde den dagen, da 130 mennesker ble drept i flere aksjoner.

– Våre hjelpetjenester har vurdert mange alternativer. Hente dem tilbake var ett av dem, sier innenriksminister Christophe Castaner etter et G7-møte i Paris. Men han legger til at det ikke foreligger noen kommunale planer om å repatriere alle som en gruppe og fordele dem rundt i landet.

Frankrike vil likevel vurdere å hente hjem barn av jihadistforeldre, men at slike saker skal behandles enkeltvis. Castaner avviser påstandene i Liberation om at regjeringens politikk på dette feltet blir diktert av folkemeningen.

Fem barn hentet hjem
I mars ble fem foreldreløse barn hentet hjem fra forvaringsleire i det nordøstlige Syria.

FNs barneorganisasjon UNICEF opplyser at rundt 3.000 barn fra 43 land blir holdt i Al-Hol-leiren alene. Denne leiren er overbefolket av mennesker som de siste ukene har flyktet fra kalifatets siste skanser.

Lokale kurdiske myndigheter sier at de ikke har kapasitet og ressurser til å holde på alle de anholdte IS-krigere i uoverskuelig tid. USA har anmodet sine allierte om å hente hjem landsmenn- og kvinner.

(©NTB)

Kjøp t-skjorten «gul vest» her