Nytt

Christophe Castaner. Foto: Kenzo Tribouillard / Reuters / Scanpix.

Frankrike er rede til å ta hånd om den samme andelen av migranter fra «Ocean Viking» som landet har lovet å ta imot fra «Open Arms», sier den franske innenriksminister Christophe Castaner ifølge en AFP-melding om er offentliggjort i Le Figaro.

«Ventetiden ombord på skipene […] kan ikke fortsette. Ventingen er uutholdelig», sier Christophe Castaner. «Menneskene ombord er sårbare personer som må få komme i land snarest mulig i de nærmeste trygge havnene.»

Med tanke på at «Open Arms» opprinnelig hadde ca. 160 migranter ombord, og Frankrikes utlovede kvote på 40 er en fjerdedel av 160, er det således rimelig å anta at Castaner forplikter Frankrike til å ta imot 89 av de 356 migrantene ombord på «Ocean Viking». Det forandrer åpenbart ingenting for Castaner at det er to franske NGO-er som har chartret det norskregistrerte fartøyet.

Den franske innenriksministerens utspill må tolkes som en offentlig invitasjon til andre europeiske land om å ta imot migranter fra det norske skipet. Den norske justisminister Jøran Kallmyr har på Norges vegne allerede sagt nei til en direkte forespørsel fra Frankrike om nettopp dette.

Den norske regjeringen har ikke vært helt uforberedt på et slikt scenario. I et regjeringsnotat unntatt offentlighet fra 2016 drøftes utsiktene til at Norge blir bedt om å bli med på byrdefordelinger av denne typen.

Spørsmålet er hvor mange europeiske land som vil erklære seg rede til å akseptere Frankrikes invitasjon. En slik vilje vil kunne sette presedens for neste runde med NGO-skip, og fortsette å øke splittelsen mellom EU-landene som henholdsvis avviser og tar imot migranter. De avvisende utgjør et flertall, men mindretallet som alltid omfatter Tyskland og Frankrike, har stor makt over unionen.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Les også