Nytt

Shamima Begum. Stillbilde: YouTube.

Shamima Begum, som 15 år gammel dro fra Stor­britannia for å slutte seg til den islamske staten (IS), er blitt fratatt det britiske stats­borger­skapet av Stor­britannias innen­riks­departement, skriver The Times.

Dermed blir det vanskelig for henne å få oppfylt ønsket om å vende tilbake til øyriket, noe innenriks­minister Sajid Javid tidligere hadde kunngjort at han ville motarbeide.

Begum, som sist lørdag fødte en sønn, har provosert den britiske offentlig­heten i flere intervjuer den senere tiden.

In the past week she has made a series of inflammatory remarks, including that she does not regret joining Isis and that she had a “good time”. She also justified the bombing of Manchester Arena by an Isis-inspired jihadist in May 2017 as “retaliation” for the deaths of women and children in military attacks by coalition forces in Syria.

Innenriks­ministerens meddelelse om det fratatte stats­borger­skapet ble sendt til Begums mor.

The letter from Mr Javid read: “Please find enclosed papers that relate to a decision taken by the home secretary to deprive your daughter, Shamima Begum, of her British citizenship.

“In light of the circumstances of your daughter, the notice of the home secretary’s decision has been served on file today (February 19), and the order removing her British citizenship has subsequently been made.”

Begums foreldre er fra Bangladesh, og dermed tar det britiske innen­riks­departementet det for gitt at hun har bangladeshisk stats­borger­skap. Dermed blir hun ikke statsløs ved tapet av det britiske. Uten andre reise­dokumenter blir hun likevel sittende fast i Syria.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Les også