Nytt

Gitt at Andrew McCabe snakker sant var planene om å bruke det 25. grunnlovstillegget for å avsette Trump et kuppforsøk, sa den kjente jusprofessoren Alan Dershowitz til Tucker Carlson natt til fredag.

“If [McCabe’s comments are] true, it is clearly an attempt at a coup d’état,” Dershowitz said.

Det 25. grunnlovstillegget er ment å bli brukt hvis president får slag eller på andre måter er forhindret fra å utøve embetet.

Evoking the 25th Amendment, Dershowitz added, would be a fundamental misuse of its original purpose. He said it was originally «about Woodrow Wilson having a stroke. It’s about a president being shot and not being able to perform his office.»

Det var i høyeste grad grunnlovsstridig å bruke tillegget for politiske formål, sa Dershowitz.

Tidsrommet mellom Comeys oppsigelse og utnevnelsen av Bob Mueller til spesialetterforsker, var spesielt. Journalist Scott Pelley har gjort intervjuet med McCabe som sendes søndag

«These were the eight days from Comey’s firing to the point that Robert Mueller was appointed special counsel,» Scott Pelley, the ’60 Minutes’ host said. «And the highest levels of American law enforcement were trying to figure out what to do with the president.» He said people involved were «counting noses» and considering who might agree to the idea.

McCabe forsøker nå å bagatellisere inntrykket som klippene fra CBS har skapt. I ett av dem forteller han om møtet med Donald Trump:

“I was speaking to the man who had just run for the presidency and won the election for the presidency and who might have done so with the aid of the government of Russia, our most formidable adversary on the world stage. And that was something that troubled me greatly,” McCabe said in one excerpt, referring to a phone call he had with Trump on May 10, 2017.

Det lyder som om McCabe selv trodde på forestillingen om at Trump vant valget pga Putin, til tross for at han visste at russersporet var skapt av Demokratene og brukt av FBI.

 

https://www.foxnews.com/politics/alan-dershowitz-ousting-trump-via-25th-amendment-is-clearly-an-attempt-at-a-coup-detat