Nestleder i FBI, Andrew McCabe har et svært dårlig forhold til nummer to i Justisdepartementet, Rod Rosenstein, som har hatt ansvaret for etterforskningen av Russland-sporet etter at justisminister Jeff Sessions sa seg unntatt.

Det er Washington Post som avslører fiendskapet mellom de to. McCabe tok notater fra viktige møter og på ett av dem noterte han at Rosenstein foreslo å bruke hemmelig avlyttingsutstyr i møter med Trump.  Dette var på et møte med toppfolk fra justisdepartementet. Rosenstein antydet også at man burde søke kontakt med folk innen administrasjonen som kunne tenkes å ville støtte bruken av det 25 grunnlovstillegget som gjør det mulig å erklære presidenten uskikket.

Andre har sagt at Rosenstein foreslo avlytting som en spøk.

Rosenstein skulle vært til høring i Kongressen torsdag 11. oktober. Men det er utsatt på ubestemt tid. Det har vært forlydender om at Rosenstein skulle ha sagt opp, men så het det at han skulle møte Trump. Det møtet ble utsatt og sist helg fløy Rosenstein med Trump på Air Force One til Orlando, Florida. Trump snakket pent om Rosenstein, i uforpliktende vendinger.

Nye avsløringer om motsetningene mellom McCabe og Rosenstein styrker ikke Rosensteins standing. McCabe er under etterforskning av en storjury.

Den virkelige nyheten i WPs artikkel er at det var et annet møte rett etter at Bob Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker, 17 mai, og her var det åpen konfrontasjon mellom McCabe og Rostenstein. Begge mente den andre burde trekke seg fra Russland-etterforskningen.

I FBI mente man at Rosenstein var på tett på oppsigelsen av James Comey som FBI-direktør. Hvis Trump skulle etterforskes for obstruksjon av rettsprosessen, kunne det samme innvendes mot Rosenstein.

I Justisdepartementet mente man at FBIs etterforskning av presidenten kom for tett på og kunne virke som hevn.

Shortly after Robert S. Mueller III was appointed to investigate possible coordination between President Trump’s campaign and the Kremlin, he was drawn into a tense standoff in which Deputy Attorney General Rod J. Rosenstein and then-acting FBI director Andrew McCabe each urged the other to step aside from the case, according to people familiar with the matter. (…)

The previously unreported episode involving Mueller, Rosenstein and McCabe — which occurred within days of Mueller’s becoming special counsel — underscores the deep suspicion between senior law enforcement officials who were about to embark on a historic, criminal investigation of the president. That mistrust has continued to this day, with defenders of each offering conflicting accounts of exactly what was said and meant in the days surrounding Mueller’s appointment.

Det er denne mistilliten som trolig førte til lekkasjen om at Rosenstein hadde foreslått å bruke avlyttingsutstyr mot presidenten.

Når toppbyråkrater strides er det ingen bagatell som er for liten til å blåses opp. Rosenstein kom trekkende med at McCabe i 2015 hadde vist seg offentlig med en t-skjorte med bilde av kona, som på den tid kandiderte til en plass i delstatsforsamlingen. Det som gjorde saken følsom var at kona hadde fått en donasjon på 700.000 dollar av guvernør Terry McAuliffe, en av Clintons menn. Trump var ikke sen om å utnytte denne opplysningen da han fikk vite om den.

McCabe stilte til møte med en erklæring fra FBIs etiske råd som sa at t-skjorten ikke brør interne regler.

Slik holdt de på. Møtet skal ha vært meget spenningsfylt.

Resultatet var at Rosenstein fikk beholde overoppsynet med Mueller, til tross for at han var minst like ihabil som Sessions. Mueller fikk ubegrensede med fullmakter. Rosensteins posisjon er sterkt svekket og det har gått ut over Mueller-etterforskningen.

 

 

 

Rosenstein-McCabe feud dates back to angry standoff in front of Mueller

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂