Justisdepartementet i USA dropper tiltalen mot tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Kunngjøringen kom etter at aktor i saken, Brandon Van Grack, plutselig trakk seg. Van Grack ble ansett for å tilhøre spesialetterforsker Bob Muellers team.

Van Grack påsto at han hadde lagt frem bevis som talte til Flynns fordel, slik en dommer påla ham.

Men sist uke kom det frem FBI-notater som viste at ledelsen satt og diskuterte hvordan de skulle få tatt Michael Flynn. Dette var i begynnelsen av januar 2017, før Trump var innsatt, hvor brikkene ikke var falt på plass.

Avsløringene slo ned som en bombe. Flynns forsvarer har forsøkt å få ut papirene i lang tid, uten å lykkes. Justisminister William Barr måtte gripe inn og få dokumentene frigitt.

Det satte Van Grack og FBI Christopher Wray i et dårlig lys. Det fremsto som at de hadde valgt å ofre Flynn og sannheten om et justismord. Wray for å beskytte FBIs renommé, og Van Grack som en fortsettelse av Bob Muellers arbeid: Å ta ned presidenten.

USA har lenge levd med den paradoksale situasjon at justisministeren ikke vet hva hans embetsmenn foretar seg. Tidligere justisminister Jeff Sessions lot seg overtale til å erklære seg inhabil i Russland-spørsmålet. Han overlot saken til visejustisminister Rod Rosenstein. Rosenstein tilhørte sammensvergelsen mot presidenten. Det var litt som mordet på Julius Cæsar. Hvem skulle stikke kniven i ham først?

Rosenstein foreslo å bære avlyttingsutstyr under møter med Trump for å få ham avsatt etter et grunnlovstillegg om presidentens utilregnelighet som aldri har blitt brukt.

Etter notatet som var forfattet av sjefen for kontraetterretning Bill Priestap i januar 2017 hvor det fremgikk at ledelsen diskuterte hvordan man skulle få felt Flynn, kom et nytt dokument for dagen:  Saken mot Flynn var ved å bli lukket av mangel på bevis. Det var ikke funnet noe diskrediterende ved ham. Flynn er en trestjerners general. Han har vært sjef for den militære etterretningen inntil Obama fjernet ham i 2014.

Men Priestaps nestkommanderende, Peter Strzok, ville det annerledes. Han fikk hindret at saken ble lukket, og kort etter diskuterte ledelsen i FBI hvordan de skulle ta ham.

Onsdag kom det ut dokumenter som viser at Rosenstein spilte en viktig rolle som driver bak Mueller: I august forfattet han et hemmelig skriv som ga Mueller utvidede fullmakter: Mueller skulle se på alle kontakter som kan ha vært mellom Trumps kampanje og russerne.

Then on Wednesday, the DOJ released a mostly unredacted version of former acting Attorney General Rod Rosenstein’s August 2017 “scope memo,” outlining the authority then-Special Counsel Robert Mueller had for his investigation. That document revealed for the first time that Mueller’s authority went significantly beyond what was previously known.

Rosenstein’s memo was known to have authorized Mueller to probe “any links and/or coordination between the Russian government and individuals associated with the campaign of President Donald Trump,” and “any matters that arose or may arise directly from the investigation,” and “any other matters within the scope of [obstruction of justice laws].”

Mueller og hans team ble m.a.o. autorisert til å forfølge alle tråder de måtte finne som indikerte kontakt mellom Trump og russerne. Hvis de hadde funnet selv et halmstrå ville de bygget det ut til det sto på egne ben. Saken mot Flynn skal også ses i dette lys. Flynn hadde hatt kontakt med den russiske ambassadøren. Han kunne de ta.

But the new document made clear that Rosenstein authorized a deep-dive criminal probe into the Trump campaign that extended well beyond Russian interference efforts.

The memo revealed that Mueller was, among other things, looking into whether Flynn “committed a crime or crimes by engaging in conversations with Russian government officials during the period of the Trump transition.”

Ved å aktivere en lov fra 1799 som aldri er blitt brukt, den såkalte Logan Act, kunne Mueller og hans folk starten en prosess mot Mueller. Han ble tvunget til å gå av. Administrasjonen rakk ikke å få fast grunn under føttene før den druknet i et hav av lekkasjer. Mediene sto på utsiden og spilte rollen som haier som angrep under vann. De fikk ferten av blod under jakten på Flynn.

Obama brukte sine etterretningsorganer til å forfølge Trump-administrasjonen. Når amerikanere snakker med utenlandske tjenestemenn blir de avlyttet, men deres identitet forblir skjult. Toppfolk i administrasjonen har anledning til å be om såkalt demasking, dvs at sløret fjernet. Av en eller annen grunn ba FN-ambassadør Samantha Power om at flere hundre navn ble demaskert. Det var uten sidestykke. Var det noen som brukte hennes navn? Power ble avhørt etterretningskomiteen i Representantenes hus, men den nåværende formann, Adam Schiff, nekter å frigi dokumentene som omfatter 6.000 sider.

Director of National Intelligence, Richard Grenell, sier han vil frigi avhørene, hvis ikke Schiff gjør det.

Det kan se ut som om justisminister William Barr har sette seg lei på uthalingen i justisdepartementet og FBI. Gjennom John Durhams etterforskning har han fått detaljert kjennskap til hva som har foregått. Den føderale statens fremste voktere av lov og rett har spilte en hovedrolle i bestrebelsene på å ødelegge en presidentkandidat og senere få ham avsatt.

Det kan ikke en justisminister leve med. Da er ikke lenger USA et konstitusjonelt demokrati, og Republikanerne kan ikke gå til valg uten at det er tatt et oppgjør. For mye er lekket ut til det.

Den som har fått ballen til å rulle er Flynns nye forsvarer, Sidney Powell. Powell har bedt om at saken frafalles, men det var ventet at justisdepartementet ville stritte imot. Nå har justisdepartentet kapitulert.

 

 

DOJ drops case against Michael Flynn, in wake of internal memo release

Hvis du vil vite hva som skjer i USA:

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.