Britisk etterretning er ikke hva den var. Alec Guinnes fremstilte Smiley, John Le Carrés karakter, som hadde noen kvaliteter etterretning kan trenge: Skepsis, forsiktighet, et kjølig intellekt, men under fasaden en sterk lojalitet til fedrelandet. Christopher Steele kommer ikke til å forsvinne ut av soga. Hans rolle er så stor at den kaster lange skygger over tjenesten han en gang arbeidet for.

Britisk etterretning sendte et brev til Trump-administrasjonen en uke før innsettelsen 20. januar 2017, der de advarte mot deres egen eks-agent Christopher Steele og ba om unnskyldning for at de hadde utført oppdrag på vegne av Obama-administrasjonen.

Multiple witnesses have told Congress that, a week before Trump’s inauguration in January 2017, Britain’s top national security official sent a private communique to the incoming administration, addressing his country’s participation in the counterintelligence probe into the now-debunked Trump-Russia election collusion.

Det er John Sullivan i thehill.com som kommer med denne avsløringen.

At britisk etterretning tar avstand fra Steele, er mildt sagt oppsiktsvekkende. Steeles rapport om Trump var blitt brukt av FBI til å søke om adgang til å overvåke Trump-medarbeider Carter Page. FBI var blitt advart to ganger om at Steele ikke var troverdig. Først av no. fire i Justisdepartementet, Bruce Ohr, i august 2016, på et møte der også Andrew Weissman var til stede. Weissman gikk inn som leder av spesialetterforsker Bob Muellers team, 17. mai 2018. Deretter 11. oktober da viseutenriksminister Kathleen Kavalec intervjuet Steele og reagerte på at han ville få rapporten ut før valget og lekket som en gal til pressen for å skandalisere Trump. Han sa også ting under intervjuet som var positivt feil. Kavalec advarte FBI.

Men at Steeles tidligere arbeidsgiver skulle skrive et brev til Trump-administrasjonen og advare mot Steele, er det som veier tyngst mot Steele. Britene sa at de ikke ville at Steeles arbeid skulle komme i mellom dem og den nye presidenten.

Most significantly, then-British national security adviser Sir Mark Lyall Grant claimed in the memo, hand-delivered to incoming U.S. national security adviser Mike Flynn’s team, that the British government lacked confidence in the credibility of former MI6 spy Christopher Steele’s Russia collusion evidence, according to congressional investigators who interviewed witnesses familiar with the memo.

Brevet ble overlevert påtroppende nasjonal sikkerhetsrådgiver Mike Flynn og vitner har hørt Flynns team diskutere det. Men Flynn sto på den tiden på hodet for å etablere en administrasjon. Han glemte memoet.

Men andre kan fortelle at de så det, hørte det bli diskutert og en annen sørget for å få det filet i arkivet til den nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Men noen var åpenbart interessert i at omverdenen aldri fikk vite om brevet. De samme kreftene og personene som bestilte tjenester av britene våren og sommeren 2016, for å stanse Trump.

De som «bestilte» tjenestene sitter fortsatt ved makten i Washington og de gjør alt for at brevet ikke skal bli utlevert.

Congressional investigators have interviewed two U.S. officials who handled the memo, confirmed with the British government that a communique was sent and alerted the Department of Justice (DOJ) to the information. One witness confirmed to Congress that he was interviewed by special counselRobert Mueller about the memo.

Mueller visste om brevet, men nevner det ikke, slik han heller ikke går inn på påstandene i Steele-rapporten som hele overvåkingen av Trump-kampanjen var bygget på. Muellers oppgave var mest å sørge for at sannheten ikke kom ut.

Men det klarer han ikke.

Med William Barr som leder i Justisdepartementet skal sannheten frem. Barr sa så sent som sist uke at svarene han får fra FBI, CIA og Justis om opprinnelsen til Trump-etterforskningen, ikke stemmer med det han ellers har fått vite. Bare det at Barr sier dette, får alarmen til å gå. Barr bekrefter at han ikke finner seg i uthaling og halvkvedede viser. Han vil ha sannheten på bordet.

Den sitter langt inne. At justisministeren 2,5 år inn i Trump-administrasjonen, fremdeles ikke får svar, sier noe om hvor mange og mektige Trump-motstanderne fortsatt er.

“A whistleblower recently revealed the existence of a communique from our allies in Great Britain during the early days of the Russia collusion investigation,” Rep. Mark Meadows (R-N.C.), a member of the House Oversight and Reform Committee, told me.

“Based on my conversations with that individual, and the credible timelines that are supported by other events, I made a referral to Attorney General William Barr and Inspector General Michael Horowitz for further investigation,” he added. “There now is overwhelming evidence to suggest that on multiple occasions the FBI was warned that Christopher Steele and the dossier had severe credibility issues.” (….)

Congressional investigators say one former Flynn team member approached them recently as a whistleblower and disclosed the existence of the communique because the person believed it was relevant to the ongoing review of the FBI and intelligence community’s conduct in the Russia probe.

The whistleblower told Congress he personally delivered the memo to Flynn on Jan. 12, 2017, was aware of its content about Steele and later ensured the document was sent for preservation in the national security archives of the Trump transition team, the investigators say. The whistleblower also claimed to overhear Flynn’s team discussing the memo.

Britene ber Trump om unnskyldning for at de har gjort ting som kan ha skadet ham. De skriver at de ikke forsto hva de var med på. Men det visste oppdragsgiverne i Washington som nå frykter å bli avslørt. Derfor er dette et dobbeltspill: Trump kan få vite ting i Storbritannia som han kan bruke når ham kommer hjem.

the document contained an explanation from Grant that British authorities assisted the early U.S. investigation into Trump-Russia collusion and later concluded Steele’s intelligence was unreliable.

“The message was clear: the Brits were saying they may have done some stuff to assist the investigation that they now regretted after learning the whole thing was based on information from Steele,” the former U.S. official told me. “They wanted Trump’s team to know they did not think Steele’s information was credible or reliable.

“They also wanted Trump to know whatever they had done, they did only at the Americans’ request and didn’t want it to get in the way of cooperating with the U.S.”

Brevet ble levert omtrent samtidig med at BuzzFeed offentliggjort Steele-rapporten 10. januar. Da hadde etterretningssjefene møtt Trump i Trump Tower i New York og fortalt ham om russisk påvirkning i valgkampen. FBI-sjef James Comey hadde trukket ham til side og fortalt ham om historien om de prostituerte på Ritz Hotel i Moskva. Trump forsto at det var et setup, at de var ute etter å ta ham, men han visste ikke hvordan han skulle ta igjen.

Nå begynte en skyggekrig, der Obamas folk i administrasjonen lekket som gale til anti-Trump-mediene som forsøkte å piske opp en psykose. Trump hadde bare Twitter og noen få lojale medarbeidere.

Likevel red han den verste stormen av. Nå er det hans fiender som sitter løst i salen. Noen av de som trakk i trådene, som CIA-sjef John Brennan og James Comey, risikerer å bli stilt for en domstol. Og verst av alt: Vanære.

 

Did Brits warn about Steele’s credibility, before Mueller’s probe? Congress has evidence