Bilde: No 2 i FBI, Andrew McCabe, kan ha satt i gang etterforskning av Michael Flynn som hevn for at Flynn intervenerte på vegen av en FBI-agent som følte seg diskriminert. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Michael Flynn kan ha pådratt seg FBIs vrede fordi han som leder for Den militære etterretningstjenesten intervenerte på vegne av en kvinnelig FBI-agent som fikk sin karriere bremset av Andrew McCabe som steg til topps i FBI.

To år senere startet FBI etterforskning av Flynn, og noen tror at det kan ha vært et «takk for sist».

The FBI launched a criminal probe against former Trump National Security Adviser Michael Flynn two years after the retired Army general roiled the bureau’s leadership by intervening on behalf of a decorated counterterrorism agent who accused now-Deputy FBI Director Andrew McCabe and other top officials of sexual discrimination, according to documents and interviews.

Flynn’s intervention on behalf of Supervisory Special Agent Robyn Gritz was highly unusual, and included a letter in 2014 on his official Pentagon stationary, a public interview in 2015 supporting Gritz’s case and an offer to testify on her behalf. His offer put him as a hostile witness in a case against McCabe, who was soaring through the bureau’s leadership ranks.

Sett på avstand kan det virke som om det er Trump-teamet som blør pga all mistenkeliggjøringen. Men etter hvert som journalister graver er det andre skjeletter som faller ut av skapet.

Maktkamper og rivalisering og hevn er ikke nytt innen og mellom etatene. Men hvis McCabe har falt for fristelsen til å hevne seg på Flynn etter at han ble nasjonal sikkerhetsrådgiver, kan han ha gapt over for mye.

The FBI sought to block Flynn’s support for the agent, asking a federal administrative law judge in May 2014 to keep Flynn and others from becoming a witness in her Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) case, memos obtained by Circa show. Two years later, the FBI opened its inquiry of Flynn.

Journalistene i Circa.com bruker teskje når de filtrerer stoffet. FBI-agenter forteller at det var utbredt misnøye med at noen innenfor lekket samtalen mellom Flynn og den russiske ambassadøren.

The FBI sought to block Flynn’s support for the agent, asking a federal administrative law judge in May 2014 to keep Flynn and others from becoming a witness in her Equal Employment Opportunity Commission (EEOC) case, memos obtained by Circa show. Two years later, the FBI opened its inquiry of Flynn.

Det agentene forteller er at noen i ledelsen ønsket. ta Flynn, og de var ikke happy med at FBI ble et politisk instrument.

 

The bureau employees, who spoke only on condition of anonymity for fear of retribution, said they did not know the reason for McCabe’s displeasure with Flynn, but that it made them uncomfortable as the Russia probe began to unfold and pressure built to investigate Flynn. One employee even consulted a private lawyer.

Hvis russersporet løper ut i sanden kan oppmerksomheten bli rettet mot de som lekket. Hva var formålet? Hvem lekket? Var det virkelig FBI-ledelsen? Hoder kan komme til å rulle:

FBI agents’ concerns became more pronounced when a highly-classified piece of evidence — an intercepted conversation between Flynn and Russian ambassador Sergey Kislyak — suddenly leaked to the news media and prompted Flynn’s resignation as Trump’s top security adviser.

“The Flynn leaks were nothing short of political,” one FBI employee said, noting the specific contents of the conversation were known by only a handful of government officials when they leaked. “The leaks appeared to be targeted to take Flynn out.”

Hvis det var bare en håndfull skulle det være mulig å finne ut hvem som lekket.

Flynn hadde også flere jern i ilden, for ikke å si, svin på skogen. Han lobby-arbeid for Tyrkia var ikke smart.

FBI-kilder mener at McCabe må erklære seg inhabil i Flynn-saken.

 

http://circa.com/politics/accountability/did-the-fbi-retaliate-against-michael-flynn-by-launching-russia-probe