Sakset/Fra hofta

Foto: wikimedia. commons

Skuespiller Stefan Sauk føler at Sverige får stadig flere likheter med Afrika, som han besøkte nylig. Det er på sin Facebook-side at den svenske skuespilleren har lagt ut et satirisk videoklipp, som drar paralleller mellom den politiske utviklingen i Sverige og Afrika.

“Jeg kan ikke unngå å gjøre meg visse refleksjoner. Det finnes jo saker som viser de samme tendensene. Ta dette med å respektere valgresultatet: Det pleier det å være litt så som så med i afrikanske stater. Og når man endelig får frem et valgresultat blir det en jævla styr om hvem som vant og hvem som skal ha makten. Og et vanlig fenomen er at makten blir viktigere enn alt annet – enn både folk og land.”

Å tilrane seg det politiske makten i Afrika er, i følge Stefan Sauk, synonymt med å få tak i syltetøykrukken og spise alt selv, og kanskje dele litt med noen kamerater – men vegre seg fra å gjøre noe nyttig for pengene, som å bygge veier og skoler.

Nepotismen er utbredt, påpeker han, og den som har makten blir gjerne litt despotisk. Om noen viser en avvikende holdning så sparker man bare ut den personen, noe han også kommer med eksempel på fra Sverige.

En annen sak som slo Sauk ved sitt besøk i Afrika, var koblingen mellom makt og mangelen på utdannelse. Det er ingen bra kombinasjon, sier han ironosk, og dette fikk ham til å tenke på Sverige og svenske ministre.  

“Der er jo ikke utdannelsesnivået særlig høyt”, forklarer han og begynner å prate om den nye IT-ministeren Anders Ygeman har fått en yrkesveiledning for voksne innen digitalisering i Stefans Löfvens regjering. Stefan Sauk sammenligner det med at han selv skulle gå inn på Karolinske sykehuset og steppe inn som hjernekirurg. Så farlig er det å sette feil mennesker i politiske maktposisjoner.

http://www.friatider.se/stefan-sauk-sverige-b-rjar-likna-afrika