Nytt

Det gikk nesten for fort. Det var nesten for enkelt. Sveriges Gymnasie- og kunskapslyftsminister Aida Hadzialic ble stoppet i en rutinemessig promillekontroll på svensk side av Øresundbroen sent torsdag kveld. Fredag var det hektisk møteaktivitet, og lørdag kunngjorde hun at hun trakk seg.

Ferdig med det. Ikke noe mer å snakke om. Eller?

Aida er et politisk dyr, en av Socialdemokratenes nye stjerner, en politisk korrekt representant for det nye Sverige. Hun var ikke bare en av to muslimer i Stefan Löfvens mindretallsregjering som overtok makten i Sverige i begynnelsen av oktober 2014. Hun var også Sveriges til nå yngste statsråd.

En slik oppgave hadde hun ikke fått om hun ikke var ansett som et talent utenom det vanlige. Den andre muslimen i regjeringen var forresten Miljöpartiets Mehmet Kaplan som måtte trekke seg i april fordi han hadde litt for gode kontakter innad i et litt for ekstremt miljø, og i tillegg hadde lagt for dagen et litt anstrengt forhold til jøder. For å si det forsiktig.

29 år gamle Aida Hadzialic flyktet fra tidligere Jugoslavia og kom sammen med familien til Sverige bare 5 år gammel. Hun meldte seg inn i Socialdemokratenes ungdomsorganisasjon SSU 16 år gammel, fikk toppkarakterer på videregående og studerte jus. 23 år gammel ble hun folkevalgt i sin hjemkommune Halmstad, og hun stilte som kandidat til Rikdsdagen før valget i 2014.

Hun manglet bare noen få personstemmer på å lykkes, men sorgen over Rikdsdagsplassen som glapp ble kortvarig da Stefan Løfven ringte med jobbtilbud.

Nå har hun trukket seg på grunn av 0,2 i promille etter to glass vin og en konsert med den gamle Oasis-sjefen Noel Gallaghers nye band i København.

Det er ingen holdepunkter for at hun ikke snakker sant, men er det ikke noe som skurrer? Det står ingen ting om at hun tok blodprøve, så vi får anta hun måtte blåse. Sikkert to ganger. Er politiets alkometre så presise at de skiller mellom 0,19, 0,2 og 0,21? Jeg vet ikke, men når man er statsråd og fremtiden som topp-politiker henger på 0,01 promille alkohol i blodet så ville i hvert fall jeg tatt en grundig sjekk.

Hun sier selv hun trodde hun var kjørbar etter konserten. Hun visste hun ikke burde kjøre, men tok en sjanse, en kalkulert risiko og gikk rett i fella.

Å legge seg flat for deretter å trekke seg er ikke det eldste, men kanskje det beste trikset i boka «ABC for krisehåndtering for profilerte politikere som har gått i baret.» Vi har sett gang på gang hvordan politikere har sauset seg inn i et uføre av motstridene forklaringer og tilslutt blitt tvunget til å gå.

Når det først skjer har det gjerne ikke vært som følge av selve «forbrytelsen» men pga av løgnene. Aida er jurist og burde selvsagt vite forskjellen på rett og galt. Hun er statsråd og må gå foran med et godt eksempel. Hun er muslim og bør avstå fra alkohol.

Denne saken er rene Kinderegget. Det vet alle rådgiverne i regjeringsapparatet, og det skjønner hun sikker selv. Hun hadde derfor strengt tatt ikke noe valg, selv om de fleste trolig vil kunne tilgi en angrende politiker som er tatt med 0,2 i promille. Jeg mener, 0,2? Hallo liksom? I England er grensen 0,8 og i Danmark der turen startet og i de fleste EU-land 0,5. Ingen kom til skade, hun gjorde noe dumt, hun angrer bitter og har lært – men er det så alvorlig at hun må gå? Holder det ikke med 38.000 kroner i bot og inndratt førerkort?

Må det være dobbel straff for politikere? Fikk hun panikk og handlet overilt, eller har hun presentert en versjon hun håper skal dekke over den egentlige årsaken til at hun trakk seg?

Det sentrale spørsmålet hun trolig ikke ønsker å svare nei på er: Har du også tidligere kjørt bil samme kveld som du har drukket alkohol?

Sannsynligheten for å bli stoppet i en promillekontroll første gang man tar sjansen og kjører noen timer etter et glass vin mener jeg er så liten at den ikke er målbar. Hvis du derimot er så glad i å ta deg et glass at du ikke lar deg stoppe av at du skal kjøre etterpå har du trolig et problem.

Eller som det står under «rattfylleri» på svensk Wikipedia; Rattfyllerister är ofta personer som har någon form av beroende.

Er det så enkelt at Aida har hemmeligheter hun ikke ønsker å dele med Sveriges befolkning? Hvorfor sto ikke statsministeren ved hennes side under pressekonferansen på lørdag? Den offisielle versjonen er at hun ønsket å se det svenske folket i øynene og ta ansvaret selv, men at han hadde tilbudt seg det.

Kanskje er det riktig, eller kan det hende det er kjent i de indre kretser at hun gjerne tar seg et glass vin eller fem, og har fått advarsler? Eller at hun er på kollisjonskurs med Stefan Løfven av helt andre årsaker? Man skal ikke ha veldig stor kjennskap til det politiske liv for å forstå at ting ikke alltid er hva de utgir seg for å være.

Kort tilbake til hennes offisielle versjon: Hun tok ett glass rødvin og ett glass musserende. Fire timer senere kjørte hun bil. På www.promillekalkulator.no kan du regne deg frem til når du er kjørbar. La oss si hun veier 55 kilo, legger inn to glass vin a 0,2 dl og ventet fire timer med å kjøre. Kalkulatoren viser at du da har en promille på 0,55.

Dette er høyst uvitenskapelig, men rett før jeg skulle sende fra meg denne teksten så jeg på Expressen at politiet vil snakke mer med henne, blant annet om hvorfor hun ikke ba om en blodprøve, og om hun i dag, (når hun er edru får vi tro) fremdeles står for tilståelsen hun gav sent torsdag kveld.

Politiet forteller at promille kun oppgis etter at man har tatt en blodprøve, noe som kun skjer når bilisten nekter å blåse, og at blåsetesten hennes viste mellom 0,10 og 0,15 mg alkohol i utåndingsluften. Jeg er ingen ekspert på dette, men Vegtrafikklovens paragraf 22 fastslår:

«Har han større alkoholkonsentrasjon i blodet enn 0,2 promille eller en alkoholmengde i kroppen som kan føre til så stor alkoholkonsentrasjon i blodet, eller større alkoholkonsentrasjon i utåndingsluften enn 0,1 milligram per liter luft, regnes han i alle tilfeller for påvirket av alkohol (ikke edru) i forhold til bestemmelsene i denne lov.»

Jeg holder derfor døra på gløtt for at Aida kan ha hatt både lavere og høyre promille enn blåsetesten viste. Morsomt kan det bli uansett om hun har trukket seg etter å ha kjørt med lovlig promille, eller har forsøkt pynte på virkeligheten.

Aida er forresten arabisk og kan bety både besøkende og tilbakevendende. Det er vanlig i nåværende Bosnia-Hercegovina som hun opprinnelig kommer fra.

Så får tiden vise om Aida Hadzialic kommer tilbake, eller om hun bare var på besøk i svensk topp-politikk.