Sakset/Fra hofta

For meg er hun fremtid. Smart, engasjert, dedikert og kunnskapsrik. Det skrev Sveriges sosialminister Annika Strandhäll fra Socialdemokratene på Facebook etter at hennes regjeringskollega og partivenn Aida Hadzialic valgte å trekke seg fra regjeringen bare 36 timer etter at hun ble stoppet i en promillekontroll på Øresundbroen torsdag 11.august.

Aida hevder hun ønsket å ta ansvaret for sin uakseptable handling ved å trekke seg. Siden ble det stille. Jeg har tidligere skrevet at jeg synes noe skurrer – særlig fordi hun påstår hun hadde nøyaktig 0,2 i promille, for hvordan kan hun vite det uten å ha tatt blodprøve? Et alkometer har mange feilkilder og at hun kunne hatt mindre enn 0,2 promille i blodet, – eller mer.

En talsmann for påtalemyndigheten sier de nå vil innkalle henne til nytt avhør.

– Jag har begärt att personen ska kallas till nytt förhör. Jag anser att det finns frågor som borde ställas och som inte ställdes i samband med nykterhetskontrollen..

Om det innebærer at hun blir frifunnet, eller om hun blir dømt er for tidlig å si. Uansett har hun vist dårlig omdømme, og har trukket seg. Men har hun vist dårlig omdømme også ETTER at hun trakk seg? Aida Hadzialic er ikke en som ligger på latsiden når hun først bestemmer seg for noe. Det tok som sagt bare noen timer fra hun ble stoppet i kontroll, visstnok den eneste bilen den kvelden hvor føreren måtte blåse, til hun trakk seg. Nå viser det seg at det heller ikke tok mange timer fra hun trakk seg til hun søkte om å få penger. Masse penger, skattepenger, men for hva?

I Norge kan medlemmer av Regjeringen tilstås fratredelsesytelse som det heter i Stortingsvedtaket i én måned fra den dag de fratrer, eller i inntil tre måneder dersom vedkommende ikke har lønn-/næringsinntekt, pensjon eller lignende. I Sverige har de rausere ordninger, og det er her jeg mener det skurrer – igjen. Ha i bakhodet at hun har trukket seg av fri vilje etter å ha gjort noe straffbart.

Nå har hun søkt om etterlønn, eller avgångserstatning. Da blir 10.000-kroners spørsmålet; hvor mye får en svensk x-minister betalt for å bli tatt med ulovlig promille? Jo – hun er sikret ett års lønn.

I Sverige har statsråden en lön på 130 000 kronor i månaden, vilket innebär en ersättning på över 1,5 miljoner kronor.

En og halv million for å ha bli tatt for fyllekjøring, også sier de at forbrytelser ikke lønner seg?