Tegning: Thomas Knarvik

Det endelige valgresultatet i Sverige bekrefter at de rødgrønne partiene har 144 representanter i Riksdagen – én mer enn den borgerlige Alliansen.

Søndag morgen ble det opplyst at kontrolltellingen av stemmene fra riksdagsvalget var ferdig.

Valmyndigheten måtte så holde et møte og bekrefte resultatet av kontrolltellingen som var gjennomført rundt om i landet. Deretter var omsider det offisielle valgresultatet klart.

– Det ser ut nøyaktig som det foreløpige valgresultatet. Ingen forandringer i mandatfordelingen, sa Anna Nyqvist i Valmyndigheten til SVT.

De rødgrønne partiene har fortsatt 144 mandater, mens Allianse-partiene har 143. Sverigedemokraterna har 62 representanter i Riksdagen.

Liten margin

Kontrolltellingen tok litt lengre tid enn antatt, siden valgdeltakelsen var høy og mange avga forhåndsstemme tett på valgdagen.

Det siste mandatet som ble tildelt, gikk til Liberalerna. En margin på bare 204 stemmer gjorde at mandatet ikke i stedet gikk til Moderaterna, ifølge matematikeren Svante Linusson, som fungerer som sakkyndig for Valmyndigheten.

– Klart størst

Etter at det endelige valgresultatet var klart, gjentok statsminister Stefan Löfven at han mener de rødgrønne bør fortsette i regjering.

– Det endelige valgresultatet viser at vi sosialdemokrater er blitt det klart største partiet og har støtte fra det største regjeringsgrunnlaget, sa Löfven.

Han tok forbehold om at ikke de borgerlige partiene går bort fra sine tidligere forsikringer og danner en felles blokk sammen med Sverigedemokraterna.

– Nå må alle anstendige partier ta ansvar for å føre Sverige framover, sa statsministeren.