Nytt

Valgfunksjonærer forbereder telling av stemmer i Malmö søndag. Foto Johan Nilsson / Reuters via TT / Scanpix

Den borgerlige Alliansen i Sverige havnet ett hakk lenger etter de rødgrønne da valgmyndigheten oppdaget en feil i resultatet fra riksdagsvalget.

Tidlig mandag kveld oppdaget norske NTB at tallene til den svenske Valmyndigheten ikke stemte med det som ble rapportert i svenske medier.

Ifølge Valmyndighetens nettside hadde de rødgrønne partiene fått 144 representanter i Riksdagen, mens de borgerlige Allianse-partiene hadde 142. Svenske medier meldte at kun ett mandat skilte blokkene.

NTB kontaktet det svenske nyhetsbyrået TT, som i sin tur kontaktet folk hos Valmyndigheten. De fikk en matematiker til å gå gjennom tallene på nytt.

Blandet resultater

Senere på kvelden kunne Valmyndigheten opplyse hva som hadde skjedd: Resultatet var blitt rettet etter at en feil ble oppdaget i en valgkrets i Västra Götaland.

Her hadde resultatet fra riksdagsvalget blitt blandet sammen med resultatet fra valget til nytt landsting – tilsvarende fylkestinget i Norge.

Resultatet på Valmyndighetens nettside ble rettet litt etter klokken 18 – og dermed ble ett mandat overført fra Centerpartiet til Sverigedemokraterna. Den borgerlige Alliansen havnet ett lite hakk lenger etter de rødgrønne partiene.

Etter at årsaken til feilen ble klarlagt, sendte TT ut en nyhetsmelding om saken, som raskt havnet øverst på de svenske nettavisene.

Foreslår gransking

Statsviter Marja Lemne ved Södertörns högskola reagerer sterkt på Valmyndighetens tabbe. Hun peker også på flere andre feil og problemer hos det svenske forvaltningsorganet.

– Som forvaltningsforsker lurer jeg på hva Valmyndigheten holder på med. Valgnettstedet krasjer, avtalen med PostNord funker ikke – det er utrolige saker, sier hun til TT.

Lemne tror det kan være på sin plass å granske myndigheten med ansvar for gjennomføring av valg.

– Det er kanskje på tide å igangsette en parlamentarisk utredning der samtlige partier deltar og ser over valgrutinene og hva som kan bli bedre.

Ytterligere endringer i det svenske valgresultatet kan komme senere i uken når forhånds- og utenlandsstemmer er talt opp.

Les også