Sakset/Fra hofta

Politiet holder vakt utenfor Tree of Life-synagogen i Pittsburgh, Pennsylvania, den 28. oktober 2018, dagen etter massakren samme sted. Foto: Aaron Josefczyk / Reuters / Scanpix.

En  kollega forteller meg i kommentarfeltet om synagoge-drapsmannens såkalte politiske oppfatninger, som regnes for på «høyresiden» i vår bransje.

Jeg forstår ikke helt hvor han vil med dette, men svarer så godt jeg kan:

Jeg ser din link til drapsmannenes jødehat, white supremacy og hat mot immigranter. Islams drapsoppfordring overfor jøder er tilsvarende. Hvis du vil gå den veien.

Da kan vi også ta med Tysklands sosialistparti i mellomkrigstiden. Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), som disse representantene for venstresiden kalte seg. Og deres jødehat og drapsideologi.

Dette er eksempler på rasisme, antisemittisme og drapsoppfordringer som var og er utbredt. Overskridende politiske «sider» og annen kulturell tilhørighet.

Dersom hensikten din er å fortelle noe spesifikt om høyresiden, om innvandringskritikerne eller om vår tids religionskritikere – islamkritikerne, kan du ikke fortelle om hat- og drapsideologier.

Du må i stedet ta oss for det vi er – kulturkonservative kalles noen, liberalister kaller noen seg, kulturnasjonalister, noen av oss er kristne eller forsvarer kristne verdier, verdikonservative er noen, innvandrings-, nei – ikke innvandrer-, men innvandringskritiske er svært mange. Mange er kritikere av islam og andre totalitære ideologier, en del av oss er for privatisering, mange fastholder individuell frihet etc. Høyresiden har ingen felles ideologi. Og ingen drapsideologi.

Draps- og hatideologi, drapsoppfordringer mot folkegrupper eller andre grupper definerer ikke høyresiden.

Så enkelt er det.

 
 

Kjøp «Det ufattelige var sant» av Walter Laqueur fra Document Forlag her.