Natt til søndag gikk en bevæpnet mann til angrep på en nattklubb for homofile i Orlando, Florida. I øyeblikket er minst 50 mennesker bekreftet omkommet, og 42 er bekreftet såret – hvilket skulle gjøre det til den verste skytemassakren i amerikansk historie. Drapsmannen viser seg å ha vært en amerikansk statsborger ved navn Omar Mateen. Selv FBI innrømmer nå at han ser ut til å ha hatt «tilbøyeligheter» i retning radikal islamsk ideologi. Kanskje det var derfor han ringte 911 like før drapsorgien for å erklære sin lojalitet til den islamske staten (som siden har tatt på seg ansvaret for massakren).

La meg gjøre en forutsigelse. Hvis drapsmannen i går kveld hadde vist seg å være en kristen fundamentalist, ville hvert eneste menneske han noensinne hadde hatt forbindelser til, nå ha blitt saumfart – ikke bare av politiet, men også av pressen. Kirkelige lederskikkelser og politiske ledere over hele USA og resten av verden ville ha fordømt handlingen, og sagt hvor viktig det er å utrydde slikt hat fra folks hjerter. Enhver person, gruppe eller sympatisør som på noen måte måtte ha vært forbundet med drapsmannens ideologi, ville for alltid ha blitt svertet av assosiasjonen, selv om de ikke skulle ha hatt noen forbindelser til drapsmannen selv.

Men angrepet i Orlando ser ut til å ha blitt utført av en radikal muslim, ikke en radikal kristen. Så derfor vil politiet nedtone den ideologiske komponenten. I mellomtiden vil politiske ledere i USA og andre steder prøve å benekte den ideologiske forbindelsen, eller – i beste fall – si at det er viktig ikke å peke ut noen enkelt ideologi. Nesten hver eneste imam i USA og andre steder vil benekte at det finnes noen som helst sammenheng mellom drapsmannens tro og deres egen. Hvis noen journalister ser nærmere på hvilke moskeer eller grupper drapsmannen hadde forbindelser til, vil hele lederskapet hos det amerikanske muslimske samfunnet insistere på at enhver identifikasjon av drapsmannens overbevisninger i virkeligheten er «islamofobisk». Så hatet som drev drapsmannen, vil ikke bare leve videre, det vil vokse. Noe vi andre kunne kan ende opp med å anta var målet hele tiden.

Det er bare to måneder siden vi fikk vite at 52 prosent av britiske muslimer mener at det å være homofil bør bli ulovlig i Storbritannia. Da den meningsmålingen ble offentliggjort, gikk nesten alle Storbritannias muslimske lederskikkelser og talspersoner til angrep på meningsmålingen, ikke på fordommene blant sine egne. Det er alltid den samme gamle visa. Men likevel går det en helt rett linje fra den troen til det som skjedde i Florida i går kveld. Med ethvert annet trossamfunn ville vi – og de – ha innrømmet det. Men ikke med islam.

 

Opprinnelig i The Spectator den 12. juni 2016.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂