Godt oppmøte på Listhaugs pressekonferanse og boklansering hos Kagge forlag onsdag. Foto Øyvind Thuestad

Helt på tampen av Sylvi Listhaugs pressekonferanse i dag kom spørsmålet som nådeløst effektivt demonstrerte hva som er Støres, Aps og store deler av norsk presses prosjekt: Å klistre Listhaug og Frp til en terrorist og massemorder.

Frem til da hadde pressekonferansen i forbindelse med boklanseringen forløpt omtrent som slike happeninger pleier. Man kunne ha duppet av uten å ha gått glipp av særlig mye.

Ett av spørsmålene tok utgangspunkt i at Listhaug hadde vært kritisk til flere biskopers politiske engasjement. Hadde ikke Listhaug noe positivt å si om biskopene? Kunne hun nevne to-tre positive punkter?

Sånne ting.

Men som sagt, mot slutten tettet det seg til. Selve crescendoet kom med det aller siste spørsmålet – fra NTBs utsendte Gunnhild Hokholt Bjerve.

Like før var Documents redaktør Hans Rustad innpå med et par absolutt interessante spørsmål, men alt sammen ble stilt i skyggen da Hokholt Bjerve fikk ordet.

Redaktør Rustad stiller spørsmål til Listhaug. Foto Øyvind Thuestad

Til glede for de av leserne som ikke har fått se eller høre hele seansen har vi transkribert den siste delen.

Velbekomme.

Rustad: Jeg hørte hva du sa om Sverigedemokratene, og vi vet jo også hva Siv Jensen har sagt, så jeg forstår at det er et sensitivt terreng. Men Sverigedemokratene er jo bare ett av flere partier som forsamlingen her og norske politikere kaller høyrepopulisme – som du selv blir regnet til. Så jeg savner… på ett eller annet tidspunkt må du komme med en melding om hvor du står i forhold til høyrepopulismen. Jeg tenker for eksempel på regjeringen i Italia, på den politikken de fører i forhold til migrantene i Middelhavet, som er store spørsmål som berører oss, og som du som fremtidig leder… Folk forventer å vite hva du mener og hvor du står. Og selvfølgelig også; du er jo ofte i USA, forholdet til Trump og USA.

Listhaug: Ja, «fremtidig leder», nå er det sånn at det er det Fremskrittspartiet som velger når den tid kommer, og det er heldigvis ikke noe diskusjon om det i partiet nå…(avbrytes av Rustad)

Rustad: …men forventningene til deg i folket er store, det vet du.

Listhaug: Men når det gjelder disse partiene rundt omkring i Europa som blir regnet for å være populistiske – vi har jo vårt utgangspunkt, som et liberalistisk parti, som var tuftet på bekjempelse av skatter og avgifter og offentlige inngrep. Så er det en del av disse partiene som er bygd kanskje først og fremst utelukkende på innvandring, en del av dem er på venstresiden i tillegg til at de er imot innvandring, så det er et sammensatt bilde av partier. Og jeg tenker at det viktigste for Fremskrittspartiet er å være det partiet vi er, stå for det, vi har vel egentlig ingen søsterpartier i andre land. Vi står på egne bein, det har fungert veldig fint frem til nå, og det tror jeg kommer til å fungere godt også videre.

Rustad: Det verste eksempelet på at du stemples som høyrepopulist var jo det eksempelet i 22. juli-senteret (Listhaug nikker anerkjennende, red. anm.), det er jo et kort som ikke forsvinner, og som Jonas Gahr Støre har vist at han har brukt og vil bruke (nikker igjen). Så da hjelper det liksom ikke å si at «vi er liberalister», for det er et så tungt argument. Hvordan vil du forholde deg til den type retorikk?

Listhaug: I denne boka tar jeg egentlig et oppgjør med dette med at…eh..  det ble jo sagt etter 22. juli at vi skulle stå sammen, og demokrati og kjærlighet og sånn, men i alle disse årene tror jeg svært mange i Fremskrittspartiet føler at det ikke var sånn i realiteten. Det har hengt en skygge over oss, som jeg ikke aksepterer. Det er ingen i Fremskrittspartiet som jeg kjenner som støtter den terroristen, som støtter de holdningene han har – tvert imot så tar man avstand fra det. Så det er jo noe av det vi ser blir brukt, men de fleste oppegående mennesker som setter seg inn i dette er enige med oss i at det er viktig å stå sammen mot disse holdningene. Og da er det veldig synd å stemple en ganske stor gruppe som nærmest skyggetilhengere av disse avskyelige meningene som denne terroristen hadde. Jeg aksepterer ikke det, og derfor kommer jeg til å ta tydelig til motmæle hver eneste gang dette skjer fremover, jeg synes Fremskrittspartiet har vært altfor lite flink til å gjøre det, og vi skal være steintøffe på å gjøre det fremover.

(Spørsmål fra Minerva om innvandringen. Listhaug svarer.)

Hokholt Bjerve: Oppfølging av dette med oppgjøret du vil ta med 22. juli-terroristen, så lurer jeg på om du kan være konkret på hvilke holdninger… å ta avstand fra voldsbruken er jo klart, men hva er det med hans meninger og holdninger du vil ta avstand fra, kan du konkretisere det?

Listhaug: Det er vel alt. Altså, det er en person som lager et manifest fullt av konspirasjonsteorier, som fikk fatale følger for veldig mange mennesker i Norge. Og jeg synes nesten det er utrolig at jeg får spørsmålet. Men det viser det jeg sa, at det ligger en skygge, og det har det gjort hele veien, og blir temperaturen i debatten tøff, så kommer man trekkende med dette. Det så vi for eksempel i forbindelse med denne facebookposten blant annet. Altså, skal vi virkelig i Norge i dag ikke diskutere hvilke tiltak vi skal sette inn mot terror? Terrorbekjempelse, kan vi ikke snakke med Arbeiderpartiet om det? Det er sånne ting jeg tror mange stiller seg spørsmål om. Vi  faktisk kunne tørre å ha ganske tøffe debatter også – om terror. Selv om alle har stor respekt for Arbeiderpartiet og alle de som var med på dette, jeg tror det er ingen som kan sette seg inn i hva disse ungdommene har vært med på. Jeg har den største respekt for for dem. Men vi må altså ta diskusjonen, og som jeg skriver i boken, jeg besøkte ofrene fra Utøya på LO sitt bygg, for å spørre dem om det var noe Oslo kommune kunne stille opp med. For vi ønsket å gjøre hva vi kunne, etter at de hadde opplevd det helvete som de hadde. Jeg beskriver hvor jeg var den dagen det skjedde, og hvor uvirkelig det var… Og da blir det… For meg blir det bare helt ubegripelig at du blir liksom trukket inn i dette… Jeg må si…(blir avbrutt av Hokholt Bjerve)

Hokholt Bjerve: Grunnen til at jeg spør er at du er opptatt av å ta vare på norske verdikonservative, eller kristenkonservative, tradisjoner, og det er ting som folk som er enig med Anders Behring Breivik også er opptatt av, og frykter muslimsk innvandring – det er derfor jeg spør.

Listhaug: Men altså, ærlig talt…eh… Jeg er bare sjokkert over å få spørsmålet, for å være helt ærlig. Og det viser kanskje hvordan folk føler dette, det er ikke bare jeg som føler at man blir nesten stemplet i hartkorn med denne personen. Der finnes folk som deler hans meninger, og jeg mener alle bør stå samlet mot dét.

Og med det var pressekonferansen over.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Forhåndsbestill Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂