– Jeg aksepterer ikke at Frps velgere stemples som skyggetilhengere av det som skjedde 22. juli, sa Sylvi Listhaug på boklanseringen i dag. Foto Øyvind Thuestad

Sylvi Listhaug viste onsdag at hun kan gå på offensiven overfor de som forsøker å felle henne med etiketter som «høyrepopulisme», og enda verre: 22. juli.

– Jeg finner meg ikke i det, og kommer til å fortsette å si fra, sa Listhaug om anklagene om at hun «nører opp under det samme hatet som førte til 22. juli» slik Jonas Gahr Støre flere ganger har gjort.

Så smalt hun til:

– Jeg synes FrP har vært altfor lite tydelige på at det er uhørt å bruke 22. juli politisk.

Indirekte var det en kritikk av Siv Jensen som har spilt defensiv mot anklagene.

Nå viste Listhaug at hun kan være offensiv. Og hun fortsatte:

– Etter 22. juli ble det sagt at vi skulle stå sammen om demokrati og kjærlighet og sånn, men i alle disse årene tror jeg svært mange i Fremskrittspartiet føler at det ikke var sånn i realiteten. Det har hengt en skygge over oss, som jeg ikke aksepterer, sa Listhaug med ettertrykk.

– Jeg aksepterer ikke at Frps velgere stemples som skyggetilhengere av det som skjedde 22. juli.

En tredel av FrPs velgere satt hjemme i kommunevalget i september 2011.

Listhaug tente en gang til. Det var da NTBs Gunnhild Hokholt Bjerve fulgte opp Documents spørsmål om høyrepopulisme, ved å spørre:

– Hva er det ved Breiviks holdninger og meninger du tar avstand fra?

I svaret viste Listhaug at hun har sunne politiske reflekser og ikke skammer seg over det:

– Jeg tar avstand fra alt han stod for, og det er nesten utrolig at jeg får spørsmålet. Det er et eksempel på det jeg sa om at det ligger en sånn skygge over debatten, og blir den tøff nok, så kommer man trekkende med dette, sa Listhaug, tydelig indignert.

– Kan vi ikke snakke om Arbeiderpartiet og terror fordi det fremkaller «skyggen», som legger seg over debatten?

En slik målbinding kan vi ikke finne oss i, og det har ingenting med manglende empati med ofrene å gjøre, sa Listhaug.

– Jeg har besøkt de overlevende og de pårørende og snakket med dem. Ingen kan forestille seg hva de har gjennomgått, sa Listhaug.

– Jeg har beskrevet i boken hvor jeg var den 22. juli. Det er utrolig at dette trekkes frem igjen, igjen og igjen, sa Listhaug.

Men Hokholt Bjerve var ikke ferdig. Hun forsøkte seg en gang til:

– Men det er jo konservative som deler oppfatningene om den islamske trussel?

Listhaug nektet å svare og signaliserte at NTBs korrespondent ikke forsto hva hun nettopp hadde sagt.

Det hele hadde bygget seg opp. Først hadde Listhaug svart på hvordan hun så på Sverigedemokratene. Her ga Listhaug et forsiktig svar. Hun sa de har løftet debatten om innvandring i Sverige, men at de har en mørk fortid og fremdeles hadde hatt noen uheldige utspill i valgkampen. SD er et nasjonalistisk parti, mens vi er et liberalistisk. Men vi kan nok samarbeide om innvandring, slo Listhaug fast. Det er langt mer imøtekommende enn det Siv Jensen har vært.

Document spurte hvordan hun stilte seg til fenomenet som av motstandere kalles høyrepopulisme, og som hun slås i hartkorn med, uansett hva hun sier. Ikke bare det, hun slås også i hartkorn med 22. juli-terroren.

Det var det som fikk ballen til å rulle.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.