Parviz Salimi. Foto: Facebook.

 

Norske utlendingsmyndigheter gir fra tid til annen opphold i Norge til personer som sier at de er kristne, gjerne konvertitter, som risikerer forfølgelse i sine hjemland.

Det er nærliggende å reise tvil om hvor reelle konverteringer det som hovedregel er tale om, men det hører til sjeldenhetene at noen hevder med sikkerhet at det som oftest handler om bedrag.

Vårt Land hadde den 9. juni et intervju med Parviz Salimi, en kurder fra Iran som også er lokalpolitiker for SV både på fylkesplan i Buskerud og i Ringerike, hvor han sitter i kommunestyret.

De fleste som sier de konverterer, lyver, sier Salimi, som kom til Norge i 1999 og selv har arbeidet med flyktninger og integrering:

– Mange av flyktningene og asylsøkerne som kommer til Norge, og som har konvertert til kristendommen, misbruker asylpolitikken vår. Jeg kjenner til eksempler der flyktninger har konvertert for å få oppholdstillatelse, sier Parviz Salimi til Vårt Land.

Lokalpolitikeren, som selv tilhører yari-religionen, legger til:

– Jeg er hundre prosent sikker på at de fleste som sier de har konvertert til kristendommen, bruker det for å få opphold i Norge. Jeg har lang erfaring på feltet, sier Parviz Salimi til Vårt Land.

Salimis utspill kommer samtidig som menigheten i Hønefoss er splittet i synet på en afghansk familie som har søkt tilflukt i kirken der til bys, og det var først i Ringerikes Blad den 6. juni av hans syn på konvertitter ble kjent.

– Jeg kjenner selv til eksempler fra Ringerike og ellers i landet der asylsøkere har fått opphold i Norge fordi de har konvertert til kristendommen, og så er de ikke reelle kristne. Jeg har også fått høre det av flere av disse selv, sier Salimi.

At de gjør dette, er ikke så rart, mener han:

– En asylsøker vil ofte være desperat, kanskje har han gjeld til menneskesmuglere, eller familien er helt avhengig av at asylsøkeren får opphold og jobb i Norge. Da vil asylsøkeren gjøre alt han kan for å få bli og kan finne på å utnytte systemet og si at vedkommende er blitt kristen for å øke sine sjanser til å bli.

Hønefoss-avisen reiser en innvending, som ikke gjør all verdens inntrykk på Salimi:

– Men tror du ikke det er mulig å komme som asylsøker til Norge, bli introdusert for kristendommen og deretter finne ut at dette er riktig for deg, og konvertere til kristendommen?

– Min erfaring er at dette misbrukes for å ha en større sjanse til å få opphold. Noen burde sjekke tallene på hvor mange muslimske innvandrere som har fått opphold i Norge og som etterpå er konvertert til kristendommen.

Til Vårt Land sier Salimi at han ikke har fått noen reaksjoner i SV.

 

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.