Nytt

En gruppe på omlag 80 demonstranter, bestående av både franske aktivister og illegale migranter til Frankrike, okkuperte sist søndag klosterkirken Saint-Denis i Paris-forstaden ved samme navn, skriver Le Parisien.

Under okkupasjonen av kirken, som varte i 15 timer, forlangte demonstrantene rettigheter for såkalt papirløse innvandrere. Demonstrantene fjernet seg ikke før kirken ble inntatt av politiet, som brukte en times tid på å fjerne dem. Videoopptak fra stedet viser at politiet måtte bruke makt.

En person ble arrestert, og demonstrantene fortsatte siden til politistasjonen. Kirken ble deretter stengt og satt under politibevoktning, mens kveldsmessen ble avlyst etter vanhelligelsen.

Saint Denis-basilikaen er ikke en hvilken som helst kirke. Franske konger hadde blitt begravet der helt fra Vestromerrikets fall til den franske revolusjon, siden 900-tallet samtlige konger.

Karl Martell er blant de begravede kongene i kirken, som befinner seg i en forstad med høy innvandrerbefolkning.

Under opptrinnet søndag begrenset demonstrantene seg til respektløs adferd, støy og en smule vold. Hvilke garantier har man for at lignende episoder i fremtiden ikke vil gå utover selve kirken eller noen av gravene i den?

I et land hvor en prest har fått strupen skåret over mens har holdt messe, er det langt fra noe utenkelig scenario. Islamister lar gjerne sitt kristenhat gå utover bygninger og kunstverk også.

Selv i fravær av så dramatiske hendelser reises også spørsmålet: Hva slags fremtid er det som venter kulturminnene i et land hvor de ikke betyr noenting for en stadig større del av befolkningen? Problemstillingen er langt fra bare relevant for Frankrike.

 

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.