Gérald Darmanin. Foto. Twitter.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin mener at Génération Identitaires (GI) operasjoner til bekjempelse av ulovlig migrasjon i Alpene og Pyreneene er en skandale, og sier at han ikke vil nøle med å bevegelsen hvis et rettslig grunnlag for det kan finnes.

Det er første gang innenriksministeren nevner bevegelsen offentlig, etter at tredve av dens aktivister i forrige uke patruljerte grensen mot Spania i fjellene, også ved hjelp av kjøretøyer og droner, under slagordet «Defend Europe». Operasjonen tjente til å motvirke «terror- og migrasjonsfaren i Pyreneene», melder France 24

Tirsdag kunngjorde den franske statsråden under en månedlig pressekonferanse at han hadde bedt sitt tjenestemannsapparat om å samle sammen de elementene som er egnet til å oppløse GI, som etter Darmanins oppfatning undergraver republikken.

Franske myndigheter har en tid vært aktive i rettsforfølgelsen av Génération Identitaire, men uten å lykkes helt.

En ankedomstol i Grenoble opphevet i desember fengselsdommer og bøter mot tre GI-aktivister som i august 2019 var blitt dømt for sin opptreden som en slags privat grensestyrke i Alpene våren 2018. Det er ikke straffbart å hindre ulovlige migranter i å krysse grensen, fastslo ankedomstolen.

Statsadvokat Christophe Amunzateguy i Saint-Gaudens i departementet Haute-Garonne har kunngjort at det er innledet etterforskning av GI for offentlig å ha nøret opp under rasistisk hat. Grunnlaget er tekster som har figurert på bevegelsens bannere, opplyser Amunzateguy uten å spesifisere nærmere.

Østerrikes regjering kunngjorde i desember at den hadde til hensikt å forby symbolet til identitærbevegelsen, som startet i Frankrike og siden spredte seg til andre europeiske land.

GI-aktivister, som har praktisert en slags uniformering og drevet kamptrening under samlinger, har i løpet av de senere årene gjennomført spektakulære operasjoner i flere europeiske land, men talspersoner for bevegelsen insisterer på at den hverken er rasistisk, ekstremistisk eller voldelig.

Génération Identitaire har selv redegjort for operasjonen i Pyreneene (videoene er på fransk):

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂