Thaïs d’Escufon har blitt et ansikt utad for den franske ungdomsbevegelsen Génération Identitaire (GI). Foto: Instagram/Thaïs d’Escufon

I slutten av januar skrev den franske innenriksministeren på Twitter at han hadde startet en prosess for å tvangsoppløse den franske Génération Identitaire, også kjent som Identitærbevegelsen. Bakgrunnen var GIs aksjoner i grenseområdet mellom Frankrike og Spania, hvor de unge aktivistene opprettet egen symbolsk grensekontroll.

Document skrev om denne aksjonen 22. januar:

Selv om grensen var stengt, ble ikke tilstrekkelige politistyrker utplassert for å effektuere vedtaket, mente aktivister fra franske Génération identitaire (GI). De gikk derfor til aksjon og opprettet grupper med frivillige grensevakter under benevnelsen «Defend Europe». De patruljerte grenseområdene til fots og i biler, alle iført identiske blå jakker.

En av frontfigurene for aksjonen var GIs nye ansikt utad, som går under pseudonymet Thaïs d’Escufon. Thaïs fikk stor oppmerksomhet etter en motdemonstrasjon mot en Black Lives Matter-marsj i Paris juni 2020.

26. januar antydet innenriksminister Gérald Darmanin at man skulle undersøke om GI kunne oppløses ved tvang.

Han uttalte blant annet at han var «skandalisert» av GIs opptreden. GI beskrives gjerne som en høyreekstrem organisasjon, men kaller seg selv en patriotisk ungdomsbevegelse med avdelinger i flere europeiske land, som jobber mot masseinnvandring og multikultur, og for at europeiske verdier skal gjelde i Europa. Deres aksjoner er gjerne spektakulære, men aldri voldelige unntatt i rent selvforsvar, hevder GI.

Allerede i 2012 jobbet en paraplyorganisasjon for muslimer i Frankrike for et forbud mot Generation Identitaire.

Vil ha forbud mot Generation Identitairé

 

Nå rapporterer France Info og flere andre medier at GI 13. februar mottok en beskjed om at de skal tvangsoppløses. De har fått ti dager på å svare.

I kommentarfeltet til Bertolus finner man kritiske stemmer som blant annet sier at å fremstille GI som høyreekstremister er feil, og at et vedtak om tvungen oppløsning ikke vil bli godkjent av retten. En annen kommenterer at man ikke kan oppløse motstandens ånd ( l’esprit de résistance).

GI får også støtte fra enkelte miljøer i Israel.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.