Thaïs d’Escufon har blitt et ansikt utad for den franske ungdomsbevegelsen Génération Identitaire (GI).  Nå tvangsoppløses GI av franske myndigheter. Foto: Instagram/Thaïs d’Escufon

Den franske avdelingen av ungdombevegelsen Génération Identitaire (GI) tvangsoppløses av franske myndigheter. Begrunnelsen er ifølge innenriksminister Gérald Darmanin at GI er fiendtlig innstilt til migranter, og bygger opp under diskriminering, hat og vold.

At ingen i GI er dømt for hverken vold, diskriminering eller hat har ingen betydning, skriver GI Danmark på Twitter, som beskriver det hele som en politisk beslutning.

Génération Identitaire (GI) beskrives av motstandere som en høyreekstrem gruppe. Selv hevder de å være en ikke-voldelig, paneuropeisk ungdomsbevegelse som ønsker å bevare tradisjonelle europeiske verdier. De har gjort seg bemerket ved en rekke spektakulære aksjoner, men disse aksjonene har aldri vært voldelige. Ifølge Darmanin kan GI dessuten å anses å være en «privat milits».

GI Danmark kommenterte for noen uker siden at prosessen mot GI Frankrike var et tegn på at det liberale demokratiet er under press.

Det liberale demokrati lover politisk pluralisme for dem, der følger demokratiets spilleregler. Alligevel ser vi nu, hvordan den identitære bevægelse begrænses og forsøges forbudt flere steder. Senest i Frankrig, hvor indenrigsministeren i fredags sendte et brev til den lokale identitære bevægelse, og bebudede, at processen med at opløse gruppen nu var sat i værk.

Document omtalte saken 13. februar. Nå er konklusjonen her: Génération Identitaire Frankrike oppløses med tvang.

Dette skjer parallelt med at Frankrikes president Macron har erklært krig mot islamismen, og har tatt klart standpunkt for den liberale og sekulære franske lovgivning. Men at ungdom engasjerer seg i lignende spørsmål blir for mye å tåle for innenriksminister Darmanin.

Ungdomsbevegelsen ble oppløst i et regjeringsmøte. Det virker ikke som om en dommer eller annen juridiske myndigheter har bidratt til avgjørelsen. France 24 skriver:

«The association ‘Génération Identitaire’ was dissolved this morning at a Cabinet meeting, in line with instructions from the President,» Darmanin said on Twitter.

«As detailed in the decree I submitted, it incites to discrimination, hatred and violence.»

France 24 skriver også om en grenseaksjon GI gjennomførte i Alpene i 2019, og forteller at tre medlemmer av GI ble dømt til seks måneder i fengsel. De nevner ikke at saken ble anket, og alle involverte ble frikjent.

Forsvarerne i ankesaken argumenterte ifølge Le Figaro for at retten i Gap hadde dømt aktivistene for deres ideologi snarere enn deres handlinger.

Ny grenseaksjon

Bakgrunnen for at reaksjonen kommer nå er en aksjon GI gjennomførte i grenseområdet mellom Frankrike og Spania, som Document omtalte i januar.

Selv om grensen var stengt, ble ikke tilstrekkelige politistyrker utplassert for å effektuere vedtaket, mente aktivister fra franske Génération identitaire (GI). De gikk derfor til aksjon og opprettet grupper med frivillige grensevakter under benevnelsen «Defend Europe». De patruljerte grenseområdene til fots og i biler, alle iført identiske blå jakker.

GI hevder de kun bisto myndighetene, som ikke hadde plassert ut nok personell til å bevokte grensen. Etter aksjonen utvidet franske myndigheter bemanningen i grenseområdene, noe som ble betegnet som en seier av GI.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.