Unge franske aktivister patruljerer grensen mot Spania for å stanse illegale migranter. Foto: Defend Europe/ Génération identitaire

Grensen mellom Frankrike og Spania i Col du Portillon, som ligger i Haute-Garonne, ble nylig stengt på ubestemt tid. Bakgrunnen var at franske myndigheter ville styrke grensekontrollen for å avverge islamistiske terrorangrep, etter flere terrorangrep i høst.

Samtidig ville dette tiltaket forhindre ytterligere illegal immigrasjon. Associated Press skrev i november:

Macron notably referred to the Islamic extremist attack at Notre Dame Basilica in the city of Nice that killed three people last week. The chief suspect, Ibrahim Issaoui, is a 21-year-old Tunisian who transited through Italy in September en route to France. Issaoui is now in a French hospital after being wounded by police as they arrested him.

In addition, Macron said he will push for changes to make controls at the European Union’s external borders more efficient.

Som følge av Frankrikes økte grensekontroll, ble grenseovergangen ved Col du Portillon i Pyreneene nylig helt stengt etter ordre fra prefekten i Haute-Garonne, Étienne Guyot. Men som vi kan lese på nettstedet Schengenvisa skulle ikke avgjørelsen få noen konsekvenser for interne sikkerhetsstyrker og nødtjenester. Og lokale myndigheter var behjelpelige med å opplyse om alternative steder hvor man kunne krysse grensen.

Selv om grensen var stengt, ble ikke tilstrekkelige politistyrker utplassert for å effektuere vedtaket, mente aktivister fra franske Génération identitaire (GI). De gikk derfor til aksjon og opprettet grupper med frivillige grensevakter under benevnelsen «Defend Europe». De patruljerte grenseområdene til fots og i biler, alle iført identiske blå jakker.

I en film som er lagt ut på Twitter forklarer lederen for GI Lyon, som bruker pseudonymet Jeremie Piano, at motivasjonen for aksjonen er trusselen fra islamske terrorister, samt den massive strømmen av illegale migranter.

Vårt nærvær ved grensen mot Spania har som mål å sørge for sikkerheten til franskmenn og europeere ved å forhindre illegal immigrasjon. Hvis vi oppdager noen som forsøker å trenge seg inn i landet, skal vi kontakte lokalt politi, slik at de kan arrestere og utvise disse individene.

Ifølge lokale medier var lokalpolitikere indignerte over opptrinnet med det de beskrev som en ulovlig operasjon, gjennomført av «ekstremister» som kun var ute etter å skape medieoppmerksomhet slik at de «kunne få utløp for sine hat-ytringer». Prefekten krevde at GI skulle oppløses, og at aktivistene skulle stilles for retten. Men ifølge politiet hadde ikke aktivistene gjort noe ulovlig, og ingen ble arrestert.

Piano hevder på Twitter at politiet forsterker sin tilstedeværelse ved grensen mot Spania, noe som var hele målet med aksjonen. Men dette har vi foreløpig ikke fått bekreftet fra annet hold.

21 år gamle Thaïs d’Escufon deltok også i aksjonen. Hun er blitt kalt «det nye ansiktet» til GI i Frankrike. Libération beskrev henne som «en galler uten filter», og som en ung kvinne «med en engels ansikt og svært radikale idéer». Thaïs beskriver aksjonen som svært vellykket.

 

Ikke den første aksjonen ved grensen

Med aksjonen vil GI bevise at selv med noen få frivillige og ubevæpnede aktivister er det mulig å overvåke og beskytte grensene. De vil på den måten presse myndighetene til å bruke mer ressurser på å forsvare landets grenser, noe de har lykkes med tidligere.

Defend Europe er en videreføring av «Defend Europe Alps», som gjennomførte en lignende aksjon i 2018, hvor flere titalls unge aktivister opprettet en symbolsk grense mellom Frankrike og Italia i Alpene. Denne aksjonen førte ifølge GI til at franske myndigheter måtte reagere ved å utplassere mer politi i grenseområdene.

Tre av de unge aktivistene ble etter denne aksjonen dømt til seks måneders fengsel etter å ha overlevert fire ulovlige migranter til myndighetene. Dommen ble begrunnet med at gruppens handlinger var «aktiviteter utført under omstendigheter som kan skape forvirring hos offentligheten med relasjon til offentlige funksjoner», ikke på grunn av at de hadde forhindret ulovlig migrasjon.

Dommen ble anket, og alle ble senere frifunnet, som Document skrev om i desember 2020. Forsvarerne i ankesaken argumenterte ifølge Le Figaro for at retten i Gap hadde dømt aktivistene for deres ideologi snarere enn deres handlinger.

Defend Europe fikk stor oppmerksomhet for sin aksjon i Middelhavet i 2017, hvor de leide et skip og forsøkte å blokkere trafikken av migranter som ble «reddet» i Libyas fjæresteiner av de frivillige organisasjonene, som Leger uten grenser.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.