Tavle

Bilde: Erna har en trump som justisminister, og det er dette som venstresiden finner utålelig. Samtidig vet de at trumpismen har vind i seilene i Europa. Vil venstresiden heller ha putinister?

Det er lett å peke på uoverensstemmelser mellom kommentaren Erna kryper til korset og dagens En rell uenighet, med bare noen timers mellomrom. Hvordan kan de forenes?

En politiker operer på flere trinn. Personen som ba om unnskyldning torsdag kveld ga etter for et press, og som hun selv sa fredag morgen: Overlevende og etterlatte hadde selv tatt kontakt med henne. Det gjorde det vanskelig å stå imot.

Samtidig var en parlamentariske situasjon begynt å bli slitsom: Å ta en regjeringskrise på en facebookpost var kanskje ikke hva Erna hadde forestilt seg?

Derfor sa Erna det hun gjorde. Sylvis oppførsel i Stortinget viste at hun ikke er noen slagen politiker. Hun var like trassig som før, men også hun blir beveget når hun kommer inn på Utøya.

Det er mulig å holde flere tanker i hodet samtidig: Både å be om unnskyldning og se at venstresiden går skoene av seg. De krever for mye. De krever full underkastelse, og det kommer ikke Sylvi til å gi dem. Erna ser nytten av Sylvi som rød klut. Det gikk litt langt, men hvis Ap slår inn på venstrekurs er fremtiden sikret for de blå-blå.

Venstre blir trolig spist når de må gå inn for noe de egentlig er imot.