Sakset/Fra hofta

Etter å ha lest et innlegg i Bergens Tidende av sosiologistudent Karoline Skarstein hvor hun uttrykker sitt ønske om å fjerne kjønn gjør man seg et par refleksjoner rundt dagens sosiologistudium. Skarstein liker ikke å måtte oppgi at hun er kvinne hele tiden. Det raker ingen, mener hun, og stiller hva hun sikkert mener er spennende og kontroversielle spørsmål:

Hvorfor skal Norwegian vite hva jeg har mellom beina når jeg skal ut og fly?

Hvorfor er banken min interessert i kjønnet mitt?

Hvorfor er kjønn det første vi spør om når noen venter barn?

Hvorfor skal skolene vite hvilke kjønn barna våre har? Hvorfor er kjønn en del av hele presentasjonen av oss selv?

Med tanke på at sosiologistudiet, i det minste ifølge Utdanning.no, skal bety at man skal få en viss peiling på hvordan mennesker fungerer sammen, så burde det være vanskelig å ignorere det faktum at naturen har utviklet seg basert på to kjønn. Naturen trenger ikke tre, fire eller fem kjønn, den trenger to, vil biologene påstå. Men ikke en sosiologistudent, selvfølgelig. Det blir kanskje for kjedelig? Vi er liksom litt over dette med kjønn nå? Det er gammeldags. Den nye frigjøringen består i at man ikke aner hvem man er eller hva man vil. Generasjon clueless. Skarstein synes at dette med kjønn har begrenset verdi:

Kjønn har en enkel biologisk funksjon. Det er praktisk for å organisere hvem som skal komme med frøet og hvem som har egget, men utover det har det ingen nytte.

Ingen nytte? Virkelig? Det er ganske langt ut i studieåret nå og man undres om Skarstein har deltatt på forelesningene. Og hvis så er tilfelle er det all grunn til å bekymre seg om kvaliteten på sosiologistudiet ved Høgskulen på Vestlandet. Sosiologer skal forstå hvordan mennesker fungerer sammen, leser vi hos Utdanning.no.

Sosiologen har kunnskap om mennesket som individ og mennesket som en del av en gruppe, og bruker dette til å forstå hvordan mennesker fungerer sammen.

Karoline Skarstein synes at vi enten må opprette 50 juridiske kjønn eller fjerne alle. Hvorfor det? Dette er ikke noe valg vi må ta.

Skarstein er muligens for ung til å ha fått med seg Harald Eias «Hjernevask» i 2010? Enten det, eller kanskje sosiologer rett og slett ikke vil forstå at vi andre er ganske fornøyde med å kunne definere oss som menn og kvinner? Hvorfor tror egentlig sosiologer at alle andre ønsker å bli kjønnsløse? Se, det kunne være noe å forske på.

Se og lær, Karoline Skarstein! Vi trenger ikke nok en generasjon med sosiologer som dummer seg ut offentlig. 

BT

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!