Transkvinnen Karoline Skarstein mener folk bør «øve litt på å bli eksponert for regnbueflagget», og skjerpe seg om de ikke liker å se det på nasjonaldagen.
På lørdag er det Norges store nasjonaldag. Folk har allerede begynt innkjøp av flagg og planlagt feiringen. Det er en dag full av ulike tradisjoner. Men mest av alt er det barnas dag, hvor ungene får spise is, gå i barnetog og vi får høre korpsmusikk over det ganske land.
Men det er ikke bare den norske Grunnloven vi feirer den 17. mai. Det er tross alt den internasjonale dagen mot homofobi, transfobi og bifobi.
I et innlegg hos Stavanger Aftenblad skriver transkvinnen Karoline Skarstein at folk som sliter med å se et prideflagg, bør gå litt i seg selv.
– 17. mai er også internasjonalt en merkedag mot homofobi og transfobi. Hele verden stopper ikke opp bare fordi drøyt 5 millioner mennesker skal krangle om bunadsregler og om hvorvidt alkoholserveringen bør begynne før eller etter fuglene våkner, skriver Skarstein.
Skarstein er leder i Fri Rogaland og aktivist for transrettigheter. Hun latterliggjør folk som reagerer på regnbueflagget, og ber folk om å sette i gang med eksponeringsterapi.

AKTIVIST: Karoline Skarstein er leder for Fri Rogaland, og er aktivist for «transrettigheter». Skarstein stilte opp i forbindelse med serien Helene sjekker ut hos NRK. Foto: NRK
– Eksponeringsterapi. I dagene før kan en gradvis utsette seg selv for regnbueflagg. Begynn med å søke opp et flagg. Deretter kan det printes ut. Kanskje henges på kjøleskapet. Gjør noen pusteøvelser idet du går forbi.
– Alternativt: Skjerp deg! Hev deg over det. Og la folk gå kledd i det de vil, med det flagget de vil, skriver Fri-lederen.
Skarstein har vært åpen om å være trans, og være født som gutt og hadde navnet Kristoffer.
Ifølge FN handler den internasjonale dagen mot homo- og transfobi om å støtte LHBTQIA+. Betegnelsen står for lesbisk, homofile, bifile, transpersoner, queer, intersex og aksesuelle.