Arbeiderpartiet leter etter retning og mål. Nå vil de fornye asylpolitikken. Partiet vil «foreslå en konkret helhetlig innvandrings- og asylpolitikk for Norge». I intervjuet med Klassekampen er partisekretær Kjersti Stenseng svært opptatt av helhetlighet. Hun må begynne internt i eget parti, for det er store avvik innad om hva man mener om asylpolitikken. En helhetlig gjennomgang skal glatte over dette.

– Det er rom for alle de synene i Ap. Men nettopp med å ta en helhetlig gjennomgang og sette ned noen prinsipielle stolper, tror jeg vi kan få ned konfliktnivået.

«Sette ned prinsipielle stolper»? Der smalt det i partipisken.

Klassekampen skjærer igjennom helhetligheten, og spør:

– Er dette en erkjennelse av at dere var for dårlige på innvandring i valgkampen?

– Først og fremst er dette et område vi trenger å se på helhetlig. Men da vi reiste rundt i valgkampen og snakket om arbeid, eldreomsorg og kunnskap, så var det mange som satt med uro rundt andre spørsmål og oppfattet at Ap ikke lyttet, tok det på alvor og hadde svar.

«De satt med uro»? Hva skjer med språket? Er dette et tillegg til å «føle på uro»? En passivisering av å være urolig eller føle seg urolig.

En av de som både burde «sitte med uro», «føle på uro» og ja, generelt være litt urolig, er lederen selv, Støre. Han vil se inn i fremtiden. Han har sett at antallet afrikanere vil øke og at afrikanske stater kollapser. På VGs spørsmål om vi ikke har en helhetlig innvandrings- og asylpolitikk i dag? Svarer Støre:

– Det har vi, og vår linje er at den skal være streng, rettferdig og human. Men vi må se inn i fremtiden. Migrasjon vil være et stort tema både i Norge og internasjonalt i tiår fremover. Og det vil ikke bli mindre i omfang, tvert imot: Vi risikerer at det kommer nye flyktningstrømmer. Antallet afrikanere vil øke fra 1,2 milliarder til to milliarder i dette århundret. Og vi ser at stater etter stater kollapser i Afrika, sier han og legger til:

– Derfor er det veldig viktig å utforme en fremtidig politikk, hvor vi både bidrar der hvor problemene er, og vurderer hva vi skal gjøre med økt migrasjon.

Så vi har en helhetlig innvandrings- og asylpolitikk. Men for Ap så skal den fornyes. På en helhetlig måte. Støre prater som om flyktningsstrømmer var like ukontrollertbare som været. Når de strømmer så MÅ vi bare ta imot. Eh, nei. Vi må ikke det. Det er det vi har politikken til.

VG følger opp:

– Vil du ha en mer human og mindre stram linje enn dagens regjering, hvor Sylvi Listhaug styrer hardt?

– Vi har en godt tilpasset politikk i dag, som er streng, rettferdig og human, hvor de som ikke får opphold skal raskt ut, og de som trenger beskyttelse, får det. Det vi reagerer på med Listhaug, er at hun gjennom sin retorikk og uttalelser, sprer uro ute blant nordmenn flest. Og vi har sett denne høsten Høyres og Frps motvilje mot tiltak for å ivareta de som er ekstra sårbare, men der ble de satt på plass av Stortinget.

Ah, så politikken er grei. Det er Sylvi Listhaug han ikke liker. Hans påstand om at hun sprer uro blant nordmenn flest faller på stengrunn. Støre tapte stort på denne retorikk-taktikken i valgkampen og viser nå at han ikke har lært. Dessuten: Driver han ikke selv og skremmer oss med afrikanere som skal strømme inn i landet?

VG   Klassekampen

Kjøp Kent Andersens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂