Sylvi Listhaug taler i Stortinget den 7. april 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Det er synd at ikke Arbeiderpartiet lar seg inspirere av sitt danske søsterparti Social­demokratiet i innvandrings­politikken, mener påtroppende FrP-leder Sylvi Listhaug. FrP står mye nærmere de danske sosial­demokratene enn Ap gjør, sier hun et intervju med Dagbladet mandag.

Listhaug berømmer Mette Frederiksens sosial­demokratiske regjering for den strenge danske innvandrings­politikken, ikke minst for at syriske flyktninger etter hvert blir sendt tilbake til hjemlandet.

Hun fremhever innvandrings­minister Mattias Tesfaye, som krever at innvandrere må bidra, og inviterer dem som ikke liker danske frihets­verdier eller går på trygd i årevis, til å forlate Danmark.

Listhaug oppfordrer Ap-leder Jonas Gahr Støre til å avklare sitt partis innvandrings­politkk før stortings­valget til høsten, ikke minst i lys av at Ap for å danne regjering høyst sannsynlig vil trenge støtte fra ytre venstre, som ønsker en mer liberal politikk.

Hun ber også Støre spesielt om å ta stilling til de danske sosial­demokratenes innvandrings­politikk:

– Hva er det du forventer av Jonas Gahr Støre før valget?

– Jeg lurer på hva han mener om danske Social­demokratiets asylpolitikk. Er den uansvarlig og altfor streng? Har han store problemer med den? Svarer han nei, så skjønner jeg ikke hvorfor han kritiserer Frp.

Arbeiderpartiets innvandrings­politiske talsmann Masud Gharahkhani avfeier Listhaug, men gir ingen svar på det hun lurer på:

– Vi ønsker en mer rettferdig og bærekraftig innvandrings­politikk som prioriterer de som trenger det mest, hindre dødsreisene over Middelhavet og gjøre en større innsats for flyktninger i nærområdene, sier Gharahkhani.

– Den største uenigheten i innvandrings­politikken i dag er innad mellom partiene på høyresida, og jeg ønsker Listhaug lykke til videre med å bortforklare dette. Arbeider­partiet har de helhetlige løsningene for en forutsigbar og rettferdig innvandring som regjeringen og Frp mangler, sier Ap-toppen fast, før han fortsetter:

– Det er useriøst og usant når Listhaug prøver å tegne opp et bilde av frislipp og åpne grenser med Arbeider­partiet i regjering, men det er vel et bare nok tegn på desperasjon fra den påtroppende partilederen til et parti som nå sliter på menings­målingene få måneder før valget, sier Gharahkhani.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.