Jonas Gahr Støre er ikke urolig for sosialdemokratiets fremtid, til tross for at sosialdemokratiske partier i hele Europa har implodert.

– Jeg er ikke enig med dem som sier at sosialdemokratiet er i krise, sier Ap-lederen i et intervju med Klassekampen.

– Oppgjør med Listhaug

Støre avviser at Arbeiderpartiet har gått for langt i å moralisere overfor «høyrepopulister» som for eksempel Sylvi Listhaug.

– Vi gikk fram den siste uka i valgkampen, etter at jeg tok et oppgjør med Listhaug og at Erna Solberg skapte et kaldere samfunn ved å ha henne i sin regjering. Vi ser nå at det konservative styringspartiet har akseptert høyrepopulismen i regjering i Norge.

Han snakker om «fryktpolitikk»:

– Plutselig sitter det statsråder i regjering og spør om Ap er mer opptatt av å forsvare terroristers rettssikkerhet enn nasjonens sikkerhet. Da er også vi i Norge inne i fryktpolitikken.

– Kontroll med grensene

Men ingen behøver å frykte at det skal skje brå endringer i Aps innvandringspolitikk, ifølge Støre.

Han hevder at sosialdemokratiet i Norge alltid har vært opptatt av å ha kontroll på innvandringen.

– Det handler om at vi skal vise et solidarisk ansvar og gi beskyttelse for folk som flykter fra forfølgelse. Men det handler også om å ha kontroll med grensene.

– Svensk utrygghet handler om innvandring

I Sverige er det valg om to uker, og sosialdemokratene styrer mot et historisk nederlag. Støre forklarer det med at svenskene i mange år ikke har villet se problemene i øynene. Utryggheten i Sverige handler om innvandring, sier han:

– I flere tiår har det manglet en erkjennelse av migrasjonens utfordringer i Sverige. Det som skjer i Sverige, er et brått skifte i møte med en virkelighet man altfor lenge skjøv til side. Under Fredrik Reinfeldt (statsminister for det svenske Høyre, journ.anm.) var det snakk om at Sverige hadde plass til alle og måtte «åpne sine hjerter». Den sosialdemokratiske regjeringen har strammet betydelig inn. Det var nødvendig. Men vårt demokrati blir utfordret av slike brå skifter. Det skaper usikkerhet.

Til høsten leverer Arbeiderpartiets integreringsutvalg sin innstilling til ny innvandringspolitikk for partiet, men temaet er allerede en het potet. Utvalgsleder Masud Gharahkhani regnes som en av dem som forsøker å dra partiet i en mer restriktiv retning, og han har støtt på ikke ubetydelig motstand i partiet.

«Vår mest utsatte velger»

Klassekampens journalist, Mímir Kristjánsson, sier at det danske sosialdemokratiet har gitt klasse en større plass i innvandringsdebatten, og påpeker at det er «de mest utsatte arbeideryrkene, de mest utsatte bydelene som får problemer med innvandring».

Støre svarer:

– Løsningene de foreslår i Danmark, er neppe aktuelle her. Men det er riktig som Mette Fredriksen (leder i de danske Socialdemokratene, journ.anm.) sier, at vi ikke kan ha en innvandringspolitikk som først og fremst rammer vår mest utsatte velger.