Nytt

bilde: Wikipedia. CC BY-SA 3.0

Det er intet nytt at man sperrer av gater under en festival. Eller 17. mai, for den saks skyld. Da er det de gående som skal råde grunnen, enten vandrende fra bod til bod for å smake seg gjennom norske spesialiteter eller for å feire nasjonen. Men nå holder det ikke lenger med lette stativ som kan flyttes for hånd. Hvorfor ikke, mon tro?

Koranklosser blir mer og mer vanlig som antiterrortiltak. Rent bortsett fra at koranklosser forsøpler bybildet og forstyrrer estetikken, skaper de også både distanse og uhygge. Man blir stadig minnet om den latente faren for terror, det være seg knivstikking eller bombing. Det er lenge siden daværende statsminister Kåre Willoch tok Jar-trikken til og fra kontoret – uten antydninger til livvakter i nærheten – eller man kunne spasere inn i en hvilken som helst offentlig bygning sånn helt uten videre.

Koranklosser dukket først opp som et typisk storbyfenomen som midlertidig (?) beskyttelse av viktige bygninger, men nå finner man dem også på mindre steder. Sist ut er rakfiskfestivalen på Fagernes.
Oppland Arbeiderblad (bak betalingsmur) har under overskriften «Terrorsikrer rakfiskfestivalen» en reportasje fra festivalforberedelsene:

Daglig leder for Norsk Rakfiskfestival, Håvard Halvorsen, sier at betongelementene og biler og tilhengere på tvers av innfartsgatene er en del av tiltakene som skal gjøre at de som besøker festivalen skal føle seg trygge. Biler som kjører inn i folkemengder er blitt en del av det globale terrorbildet. I Fagernes-gatene skal et slikt scenarium [sic!] være vanskelig å forestille seg.

– For oss handler dette om at folk skal føle seg trygge her, sier daglig leder i Norsk Rakfiskfestival, Håvard Halvorsen.

Han understreker at dette er festivalens eget initiativ.

«Biler som kjører» osv. er den sedvanlige nytale fra MSM, der man for all del må unngå at noen kan komme til å føle seg krenket eller begynne å analysere rundt årsak-virkning på egen hånd. En litt mer redelig og presis utlegning, som f.eks. at «Terrorister som kjører biler» osv. kunne jo bli tolket som mikroaggresjon og det som verre er.

En av vaktene oppsummerer – sannsynligvis helt uten nærmere refleksjoner – den mentale beredskapen som råder i store deler av befolkningen:

Ved enden av festivalområdet står vakter som skal passe på at ingen kjøretøy slipper inn i gatene. Slik har det alltid vært. I år står de side om side med de store betongblokkene.

– Det er bare slik det er blitt. Det er bedre å være føre var, sier en av vaktene til Oppland Arbeiderblad.

Det er bare slik det er blitt, ja. Og da skal vi liksom slå oss til ro med dét? Fint med innlegg i kommentarfeltet, folkens, men skal vi vinne denne kampen mot nasjonalt sløvsinn, må det doneres friskt til kanaler som Document!