Nytt

Jenter i Oppland oppfordres til å ikke gå ute alene. Dette gjelder spesielt kveldstid. Kulturforskjeller og asylsøkere er stikkord fra politiet. Integrasjonen i Oppland ser det nå ut til at jentene bærer på sine skuldre. De skal ikke gå ute alene. Ikke helt ulikt hvordan praksis er i muslimske land. Også i Sverige fikk kvinnene tidligere denne måneden beskjed av politiet om ikke å gå ut alene. Politiets løsning hvis man absolutt måtte utenfor døren var: – Ordna skjuts eller gå i grupp.

– Det finnes kulturforskjeller mellom Norge og noen andre land som er så store at sånt som dette kan skje. Det kan ofte være greit å gå sammen med noen når man kan, i hvert fall for jenter på kveldstid, sier Bjørn Slåtsveen, leder i etterforskningsseksjonen i Vestoppland politidistrikt, til lokalavisen.

Saken ble omtalt i Oppland Arbeiderblad under overskriften: Politiet ser økende tendens:  Jenter plages av utenlandske gutter.

– Hver gang har det vært to eller flere gutter sammen om handlingene. Alle unge og av utenlandsk opprinnelse, forteller etterforskningsleder Bjørn Slåtsveen til Oppland Arbeiderblad

Seks av hendelsene er blitt anmeldt skriver avisen. Den seksuelle trakasseringen er på et straffbart nivå.

I tillegg til kjøpesenteret er politiet blitt informert om hendelser på Gjøvik skysstasjon, i Raufoss sentrum, i Gran sentrum, på skolen på Hadeland, om bord på en buss i Gjøvik, og om bord på toget mellom Gjøvik og Raufoss.

interior-gjovik-skysstasjon-525

Jentene er ikke lenger trygge alene på Gjøvik Skysstasjon.

Det er snakk om både asylsøkere og utenlandske gutter som bor i Norge med familiene sine. Handlingene skjer også på skolen, hvor guttene er under 15 år gamle. Det er altså ikke snakk om unge jenter som går alene ute i mørkt sent på kvelden (og DET burde de også kunne gjøre i Norge), men på tog, på skolen, på kjøpesentrene. Men politiet, som ikke kan fotfølge alle unge utenlandske gutter, ber altså jentene om å gå sammen med noen på kveldstid.

Dette er ikke nok. Et knefall for en annen og mer aggressiv kultur.

– Det er i ferd med å utvikle seg en tendens og et problem, og det er et stort problem for jentene som utsettes for det. Vi har en mistanke om at det har forekommet uten at vi har fått beskjed om det også. Vi oppfordrer alle som opplever slik trakassering til å si fra til oss, sier Slåtsveen.

En økende tendens? Ja, hva øker denne tendensen i takt med, mon tro? De snakker som om dette dreier seg om fenomener som man observerer langt unna i et teleskop, fremfor kriminalitet. En økende tendens er noe som sprer seg. Altså en ny ting som flere og flere begynner med. Men det er ikke tilfellet her. Beføling og seksuell trakassering er ikke noen ny hobby blant nordmenn og den eneste årsaken til at det sprer seg er at det kommer stadig fler til landet som allerede hadde disse «tendensene» før de kom hit.

Bjørn Slåtsveen er da også villig til å si at mye av problemet er holdninger i enkelte innvandrergrupper. Ja, vi vet hvilke «enkelte» grupper det er, for vi kan lese mellom linjene i Oppland Arbeiderblad.

– Det finnes kulturforskjeller mellom Norge og noen andre land som er så store at sånt som dette kan skje, sier han.

Politiet synes det er bra at pressen omtaler den seksuelle trakasseringen, selv om det innebærer at etnisitet og kulturbakgrunn blir et tema.

VG-direkte