Nytt

Siden invasjonen mandag har shia-militsen Hashd al-Shaabi, støttet av den irakiske regjering, erobret et område på størrelse med Libanon. Kurderne har knapt løsnet skudd til nå. Kartet viser situasjonen tirsdag kveld. Erobrerne er støttet av Irans Revolusjonsgarde og regulære soldater, muligens også fra Tyrkia.

 

Irakiske turkmenere (tyrkere) feirer erobrernes inntog i den oljerike byen Kirkuk. I Ankara lovprises statsministeren med Allahu akbar-rop i parlamentet.

I videoen under (se siste 1.40 minutter) høres taktfaste rop til Tyrkias statsminister, som på en fotballmatch, mens han forteller om seirene i Kurdistan, og hvordan det var nødvendig å «gjenopprette Kirkuks demografisk struktur som ble sabotert i forhold til regionens historiske røtter.» Han forteller at Tyrkia trener irakiske styrker på grensen til Kurdistan. Han legger deretter til at Tyrkia har bragt 35 sårede fra terrorangrepet i Mogadishu til behandling på sykehus i Tyrkia, at tyrkere ikke søker dollar i Somalia men «reiser dit av humanitet og brorskap, og dette skiller oss fra andre.» ( han har åpenbart glemt Tyrkias forfølgelse av kurdere, alevier, armenere etc.)

 

De kurdiske peshmerga-soldatene har også trukket seg tilbake fra Sinjar, hjemprovinsen til yezidiene. Også mange kristne bor i dette området i nord-vest. De assyriske kristnes kjerneområder på Ninive-sletten, og rundt byen Alqosh, er også truet. De kristne har dannet sin egen hær, Nineveh Plain Protection Unit (NPU) for å beskytte sine landsbyer, men irakerne (og kurderne) legger restriksjoner på antall soldater (kun 500 mann) og bare AK47-rifler tillatt.

Kurdistans kristne behandles langt bedre enn i Irak forøvrig, dog som tredjerangs borgere, etter sunnier og shiaer. Yezidiene hylles som ur-kurdere som ikke lot seg konvertere til islam, og fikk dermed lide ekstra under IS.

NPUs leir ved Alqosh, med assyrisk-kristent flagg. Ninive-sletten i bakgrunnen, i retning Sinjar. NPU deltok i frigjøringen av kristne byer rundt Mosul, som Bartella og Tel Eskof («Biskopens fjell»). Før krigen i 2003 var det 1,5 millioner kristne i Irak, nå bare 150.000. (Foto: CB)