Nytt

Den døende Marseille-terroristen Ahmed Hanachi ligger nede etter angrepet den 1. oktober. Foto: Paul-Louis Leger/Newzulu/Reuters/Scanpix. Innfelt: Den døde Berlin-terroristen Anis Amri utenfor Milano den 23. desember 2016. Foto: Reuters/Scanpix.

 

Marseille-terroristen Ahmed Hanachi, som sist søndag ettermiddag drepte de unge kusinene Laura og Mauranne med kniv utenfor jernbanestasonen Gare Saint Charles mens han ropte «Allahu akbar!», hadde vært gift med en italiensk kvinne, men flyttet til Frankrike etter at ekteskapet havarerte, skriver Il Fatto Quotidiano. Frem til 2014 bodde han i Aprilia, som ligger noen mil sør for Roma.

Der hadde det også bodd en annen terrorist, nemlig Anis Amri, som den 19. desember 2016 drepte 12 mennesker og skadet 56 da han med en lastebil pløyde seg gjennom folkemengden på et julemarked i Berlin. Massemorderen holdt til i Aprilia i 2015.

Spørsmålet som reises, er dermed om de to terroristene ikke bare hadde krysset sine spor, hatt felles kontakter, og kanskje kan ha kjent hverandre – men også om de ble radikalisert på samme sted. Påtalemyndigheten i Roma har åpnet etterforskningssak for å kaste lys over den problemstillingen.

Le Figaro skriver at de to terroristene-in-spe muligens hadde frekventert samme moské i Campoverde i Aprilias utkant. Imamen der er angivelig en moderat sådan som har forsøkt å holde radikale elementer på avstand. Men som Barcelona-terroren viste, trenger ikke det være til hinder for at slike finnes i moskeens omland.

De to avdøde terroristene hadde ellers en kriminell fortid til felles, slik tilfellet nesten alltid er med jihadister i våre dager. De vesteuropeiske statene må snart spørre seg hvor lurt det er å la kriminelle muslimske utlendinger få bevege seg på frifot i våre vantro land.