Fra en av de «spøkelsesaktige» ilandstigningene på Sicilia på ettersommeren i fjor. Stillbilde: YouTube.

 

Klarte 50 tunisiske terrorister som har kjempet for IS, å komme seg over Middelhavet til kysten av Agrigento-provinsen på Sicilia mellom juli og oktober 2017?

Spørsmålet reises av en sak offentliggjort i The Guardian onsdag, hvor det blir opplyst at Interpol den 29. november 2017 gav det italienske innenriksdepartementet en liste med 50 navn på personer som er gjenstand for slike mistanker.

Problemstillingen er uhyre relevant for den offentlige sikkerheten i Europa, all den tid Tunisia har vært en hovedleverandør av IS-jihadister til Syria og Irak, og tunisiere har begått terror i vår verdensdel.

I desember 2016 drepte tunisieren Anis Amri 12 mennesker og skadet 56 da han pløyde gjennom folkemengden på et julemarked i Berlin med lastebil. Anis Hannachi, som slaktet ned de to franske kusinene Laura og Mauranne utenfor en jernbanestasjon i Marseille i oktober 2017, var også tunisier.

Hvor mange av de sist ankomne kan ha klart å ta seg videre fra Italia til andre europeiske land?

Four of the suspected Isis fighters on the Interpol list are already known to European intelligence agencies. One of them “may have already crossed the Italian-French border, to reach Gard, a department in southern France, in the Occitanie region,” the agency says.

“According to the information obtained in the field of international cooperation, the Tunisian citizens are linked to Isis/Daesh and would have reached Europe aboard unidentified boats,” it added.

Last July, the Guardian obtained an Interpol list of 173 suspected Islamic State fighters, which the agency said could have been trained to mount attacks in Europe, as revenge for the group’s military defeats in the Middle East.

Innenriksdepartementet i Italia avviste umiddelbart at det foreligger noen risiko på den skalaen som The Guardian skisserer. I en meddelelse fra departementet heter det at sikkerhetssamarbeidet mellom Italia og Tunisia har gjort det mulig å identifisere et lite antall mistenkelige personer, som allerede er blitt repatriert, skriver Corriere della Sera skriver onsdag.

Om antallet er lite, er muligens diskutabelt i lys av det The Times’ Roma-korrespondent Tom Kington skriver onsdag:

Italy has expelled 35 suspected Islamic State jihadists in the last year, the country’s interior ministry said yesterday, amid claims that 50 had arrived on boats from Tunisia.

Italienerne vil gjerne gi inntrykk av å ha kontroll, og har det kanskje også. Men i verste fall er det altså 15 jihadister som har unngått sikkerhetsmyndighetenes nett – lenge etter at det ble klart for alle at terrorister som har tatt seg over Middelhavet, siden har spredt død og frykt i Europa.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂