Sakset/Fra hofta

«Disse landene [herunder Norge] har et problem, vi har løsningen» sier en irakisk tjenestemann til franske AFP. Som del av den USA-ledede koalisjonen gis Norge i likhet med de øvrige landene i koalisjonen et tilbud det bør være svært gode grunner for å si nei til:

Iraq has offered the US-led coalition to put hundreds of accused foreign jihadists on trial in Baghdad in exchange for millions of dollars, three government sources have told AFP.

Western countries have been rocked by fierce public debate over whether to repatriate their citizens who joined the Islamic State group, which held swathes of Iraq and Syria for years before losing its last speck of land last month.

Around 1,000 suspected foreign ISIS fighters are in detention in northeast Syria, in addition to around 9,000 foreign women and children in Kurdish-run camps there.

I følge de irakiske regjeringskildene tilbyr landet seg å føre rettssak samt fengsle dømte IS-terrorister lokalt, dersom kostnadene dekkes av landet de dømte er statsborgere i. Et foreløpig prisutspill er to millioner US dollar pr. person pr. år eller ca 17 millioner kroner med dagens dollarkurs. Prisen er basert på et estimat for kostnader ved å holde folk fengslet i Guantanamo.

Iraq has already tried and sentenced several hundred foreign ISIS members, and others are in detention in Baghdad awaiting trial.

They include at least 12 French nationals who were transferred from Syria in February.

A third Iraqi official said detainees from as many as 52 countries could be put on trial in Baghdad.

«Iraq proposed to the coalition setting up a special tribunal to try foreigners. There’s been a constructive beginning to those discussions,» the source said.

Et mulig hinder er at Irak har dødsstraff i sitt lovverk, noe som vil være i vesentlig strid med mange vestlige lands lover. På den praktiske side ønsker Irak å avklare tilbudet med koalisjonen som en helhet, i stedet for å måtte forholde seg til hvert enkelt medlemsland. Det er med andre ord nok av byråkratiske detaljer som kan forpurre det som bør være «an offer you can’t refuse»:

Transferring foreign fighters to Iraq for trial appears to resolve a legal conundrum for Western powers, many of whom fear they may not have enough evidence to convict ISIS members who claim they did not fight.

Selv om prisutspillet på ca 17 millioner kroner pr. person pr. år umiddelbart ser drøyt ut, skal man allikevel ikke se bort fra den mentalhygieniske effekten det vil ha for den norske befolkningen ved å holde disse forbryterne unna norsk jord. En følelse av trygghet og rettferdighet kan ikke måles i penger.

Rudaw.

Forhåndsbestill Oriana Fallacis bok her