Klassekampen sier opp distribusjonsavtalen med Ny Tid. – En slik avtale er pressefaglig komplisert, sier redaktør Bjørgulv Braanen.

I septemberutgaven av Ny Tid spekuleres det om den spanske regjeringen sto bak terrorangrepet i Barcelona i august, og om angrepet på World Trade Center i 2001 var en kontrollert sprengning.

Hovedoppslaget på førstesiden har tittelen «Innlysende at 9/11 var en eksplosjon». En annen artikkel spekulerer i om den spanske regjeringen kan ha stått bak terrorangrepet i Barcelona, der 14 mennesker ble drept.

Artiklene provoserte mange av Klassekampens rundt 21.000 abonnenter. Ny Tid distribueres månedlig som bilag i Klassekampen.

Flere av leserne har tatt til orde for at Klassekampen skal slutte å distribuere månedsavisen.

Nå bekrefter ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen at avtalen sies opp.

– Det dette oppslaget, sammen med redaktørens tro på konspirasjonsmiljøets påstander, likevel har vist for meg, er at denne typen distribusjonsavtale i seg selv er pressefaglig komplisert. Vi har ikke noe ønske om å begrense Ny Tids redaksjonelle frihet; den må være hel og ubeskåret, samtidig som vi heller ikke kan forplikte oss til å distribuere en avis helt uavhengig av hva den står for og representerer, skriver Braanen i en kommentar.

Thomas Hegghammer, terrorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, reagerte også på Ny Tids oppslag. Til Aftenposten sa han i forrige uke at det er trist og skandaløst at avisen fronter konspirasjonsteorier:

– Jeg mener at Klassekampen ikke kan fortsette å distribuere en slik avis. Det bør være en troverdighetskostnad for dem som støtter Ny Tid, sier Hegghammer.

Ny Tid fikk i fjor én million kroner i støtte fra Norsk kulturråd, og nye 750.000 kroner i støtte for inneværende år. Ifølge seksjonsleder Arne Vestbø i Kulturrådet kan ikke ett enkeltnummer gjøre at Ny Tid mister støtten.

Liv Tørres, direktør ved Nobels Fredssenter, har siden juni sittet som styremedlem i Ny Tid. Hun trakk seg fra styret mandag.

– Nå skilles våre veier, men vi ønsker Ny Tid lykke til videre på ferden. Det er god plass til oss begge i den norske pressefloraen, skriver Braanen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.