Sakset/Fra hofta

Klassekampens redaktør Bjørgulv Braanen skal skrive om «global jihad», men ender opp med å henge ut skribent Jan Hårstad som en politisk fusentast som ser spøkelser ved høylys dag. Han har dessuten innlatt seg med document.no.

Braanen har vært på seminar med FFI-gutta (Forsvarets Forskningsinstitutt) om globale jihad. Brynjar Lia, Thomas Hegghammer, Petter Nesser mfl. Det Braanen har fått ut av det er at jihadismen er et marginalt fenomen og at det hersker tilnærmet hysteri på nettet om islamister og jihadister. Derfra går Braanen på jakt etter «de gale» og han trenger ikke gå langt:

I Norge er overraskende nok den gamle kommunisten og skuespilleren Jan Hårstad blant de ivrigste talsmennene for dette apokalyptiske verdensbildet. Hans frykt for det globale jihad kan man lese daglig på nettstedet Document.no.

Braanen stiller så diagnosen: Hårstad mener opptøyene i Frankrike, og karikaturstriden er ledd i det globale jihad. Braanen klipper fra kommentarene til diverse «nick», og legger til Hårstads bifallende svar.

Braanen rir mange hester: han skal først bevise at det globale jihad er en myte, som har slått rot i hodene på hysteriske mennesker, og velger seg ut Jan Hårstad. Tilfeldig? Neppe. Hårstad har i årevis skrevet i Klassekampen, men også i denne venstresidens avis har han stadig opplevd å bli refusert. Han oppdager så nettet og dets muligheter for informasjon og debatt. Det liker ikke Braanen. Han liker ikke at det dukker opp fora som presenterer alternative syn. Selv er han ivrig opptatt med å omfavne de samme islamister som han påstår ikke finnes.

I god gammeldags stalinistisk stil skal det også avleveres et budskap til andre på venstresiden som måtte leke med tanken på å delta i debatt på document.no: Det venter dem sosial utstøtelse. Men under tror jeg det ligger en stor usikkerhet.