Av Jan Hårstad

Nest etter det politiske liv mellom Fatah og Hamas er det akademisk-intellektuelle liv i Norge definitivt foreteelser som hører farsen til. Det man har holdt på med i Klassekampen i sommer er å diskutere de «intellektuelles rolle» og så selvopptatte som man er i disse miljøene kommer debatten til å vare året ut og lenger enda.

Det som ryster Klassekampen idag er at Høyre og FRP tar rent flertall i en meningsmåling. dette er jo ikke etter historiens kraftlinjer og kommentatorer i den avisa stiller seg i hoderystende posisjoner og forstår ikke at FOLK kan være så avvisende mot DEM; de er jo alltid for det gode. Men SV-godisene og SP-godisene synker og AP synker og en forstår liksom ikke hvorfor. Jeg sier med engang at jeg orker ikke å lese Cathrine Holsts artikler om akademikere og intellektuelle, men jeg fikk med meg en setning fra hennes kronikk 9 august i Aftenposten: «Åmås (debattredaktør i Aftenposten) etterlyser personlig mot». Hæh!!! Alle vet jo at hvis man skriver noe til Aftenposten som inneholder personlig mot, så får du retur. Det samme gjelder for Dagbladet,Dagsavisen og Klassekampen. Enhver person som viser personlig mot i Norge er det skuddpremie på. Det har Hege Storhaug, Ole-Jørgen Andfindsen og nå siste Ola Borten Moe fått erfare og utallige andre som har opplevd ytringsfrihetens nedtur i Norge. Her har vi da gammel «progressiv» kader,Arve Meisingset,med debattinnlegg mot Ola Borten Moe idag hvor han for tusende gang slår fast «venstre» tese: » BORTEN MOE FORSTÅR IKKE AT ISLAMISMEN ER MIDTØSTENS FRIGJØRINGSBEVEGELSE.» (9 august,KK)

Hele dette miljøet av akademikere,»progressive» og intellektuelle svømmer rundt i sitt lille akvarium og tror de spiller en sentral rolle i nasjonens historie. Mer realistisk er det å si at folk i fiskevær,fjellbygder og daler ikke aner hvem de er og hva de driver med. Og i den grad de får kunnskap om tenkningens deres, ryster de kollektivt med hodet som møte med drastiske undermålere. Innvandring er fint, multikultur er fint, 30 milliarder til bistand er fint, islam er fint, asylmottak er fint. Men livsfarlige veier,kystbefolkningens problemer,sykehusnedleggelse, råtne gammelhjem og sentraliserte skoler,etc,etc – se sånt skriver bare et fåtall av intelligensian om, nærmest en forsvinnende liten del. Og når da «venstre»partiet Rødt som er i permanent krise, skal løse sine problemer, innkaller de professorer på Litteraturhuset for å veilede dem framover. Det gjelder selvfølgelig å holde hendene sine ideologisk rene og ikke skitne dem til på de ukorrekt tenkende norske medborgere som ikke vet hvem Rune Slagstad, Braanen, Åmås, Holst og Marte Michelet er. Intelligensians debatt om seg selv og sitt MOT er ikke et sunnhetstrekk ved det åndelige livet i Norge, men et symptom på en kulturell krise.

Jan Hårstad