Nytt

Fra parkområdet Bosco Bruzzano i Milano, hvor en 81 år gammel kvinne ble voldtatt. Illustrasjonsfoto: Google Maps.

 

Det er to ting som slår en med historien om den 81 år gamle kvinnen som ble voldtatt i Milano: for det første råskapen vist av et individ som er kommet til Italia som lykkejeger; for det andre åpenheten omkring saken. Offentligheten får vite om det fæle som er skjedd, og kan med det gjøre seg tanker og treffe forholdsregler.

Sjansene er store for at det ville ha blitt lagt lokk på en tilsvarende sak i Norge, slik at det ville bli bortimot umulig å finne ut hva som skjedde innen vedkommende eventuelt ble straffedømt, og kjennelsen lot seg gjenfinne i et domstolsarkiv.

I denne saken er overgriperen enn så lenge på frifot, men voldtektsofferet har kommet seg nok etter ugjerningen til å bli avhørt, og Corriere della Sera kan lørdag viderebringe hennes vitnesbyrd. Det var altså i fullt dagslys onsdag morgen at kvinnen spaserte i en park i utkanten av byen, da en mørkhudet, sortkledd mann på omlag 30 år henvendte seg til henne. «Han snakket ikke så verst italiensk», forteller hun.

Men det han hadde å si, var adskillig verre: «Jeg har lyst på deg.»

Før ugjerningen skjedde prøvde den skrekkslagne pensjonisten å snakke med ham. […] «Tuller du? Hvordan kan du si at ‘jeg har lyst på deg’ til en gammel dame? Jeg har passert åtti år. La meg være.»

Siden forsøkte hun å betale ham for å oppgi sine hensikter:

«Jeg kan gi deg alt jeg har på meg, men la meg gå.»

Da var det at mannen trakk frem en kniv. «Han satte den mot strupen min», forklarer fornærmede, «så jeg kunne ikke gjøre noen ting. Jeg hadde ikke en sjanse. Han tvang meg til å følge etter.»

Vi får ikke vite hvor, men det er nærliggende å tenke i retning av noen busker i nærheten. Kvinnen uttaler at hun vil prøve å glemme ugjerningen, men offentligheten glemmer ikke

Politiet setter da også store ressurser inn på å finne voldtektsmannen, ikke minst fordi man frykter stemningen som vil spre seg dersom ugjerningen forblir konsekvensfri. Italias innenriksminister Marco Minniti uttalte tidligere denne uken at migrasjonsbølgen har gjort ham bekymret for det italienske demokratiets stabilitet.

Italienerne har imidlertid den fordelen at problemene ikke holdes skjult for dem i samme grad som det gjøres i vårt land.