Sumaya Jirde Ali møtte Atle Antonsen på et utested i Oslo. Det gikk ikke så bra da Antonsen kom bort til bordet deres. Antonsen var full og sa ting man ikke sier til andre mennesker. Shut the fuck up! og «Du er for mørk til å være her», ifølge Jirde Ali. Etter noen dager ba Antonsen om unnskyldning og sa han var miljøskadd av å spøke for mye om disse temaene med Johan Golden.

Men skaden var skjedd. Jirde Ali har politianmeldt Antonsen. På sin Facebook-profil la hun tirsdag ut historien om hva som skjedde da hun og en venninne gikk på byen.

I likhet med mange andre kjenner jeg ikke Antonsen personlig, men jeg kjenner til ham fra offentligheten. Fysisk har jeg møtt ham en gang, på Klassekampens sommerfest tidligere i år. Vi har vært venner på Facebook, og i 2018, da jeg ble hetset av Resett, fikk jeg en melding fra Antonsen hvor det blant annet sto: «Stå virkelig på og ikke la deg dempe!»

Antonsen satte seg overfor meg. Det var et lite bord mellom oss. Jeg husker gliset, jeg husker glimtet i øyene hans. Jeg er ikke fremmed for berusede menn. Jeg er ikke fremmed for berusede menn som snakker engelsk til meg. «What are you … how are you», sier Antonsen. Jeg humrer og svarer «æ kan norsk assa.»

Hvis det er en ting jeg har lært fra denne episoden, så er det det at neste gang en beruset mann snakker engelsk til meg, så skal jeg svare på engelsk.

På sekunder skifter Antonsen ansikt. Han går fra å være en smilende mann til en som skriker «SHUT THE FUCK UP» til meg slik at jeg får spytteklysene hans i ansiktet. Jeg glemmer aldri kraften i stemmen, jeg glemmer aldri aggresjonen som kom ut av intet. Jeg forsøkte å rygge bakover, men vi satt mot veggen. «Jeg vet hva du driver med, jeg vet hva du prøver på», gjentok Antonsen. Når jeg forsøkte å spørre hva det er han mener, skriker han igjen og igjen, på engelsk, at jeg må holde kjeft. Cathrine, som sitter ved min side, spør hvorfor han skriker og oppfører seg som en «dust» mot meg. Også henne ber han om å holde kjeft. Jeg tror det er da, mens venninna mi forsøker å støtte meg, at jeg har en ut-av-kroppen-opplevelse. Jeg ser på situasjonen som om jeg ikke selv sitter der, jeg ser på ham, ser aggresjonen i kroppsspråket, forakten i ansiktet, og det er da jeg blir redd. Antonsen er en stor og kraftig mann.

Så eskalerer det, ifølge Jirde Ali.

For å nedskalere situasjonen ber jeg Cathrine om å være stille, jeg sier at jeg kan snakke med Antonsen, jeg sier at det går bra. Jeg tror jeg sa det like mye til meg selv som til henne. Vi blir stille. Antonsen blir ikke. «Du får ikke lov til å snu situasjonen.», sier han til meg. «Hvilken situasjon», spør jeg. «SHUT THE FUCK UP», svarer han igjen. Så griper han tak i armen min. Jeg river meg løs. Jeg sier at jeg ikke forstår hva han prøver å si eller hvorfor han oppfører seg på denne måten, men da ber han meg nok en gang om å holde kjeft. «Du vet veldig godt hva du gjør.», sier han. Cathrine og jeg spør hva da, men da ber han oss igjen om å holde kjeft.

Det er da en episode som hittil kun har vært skremmende og ubehagelig eskalerer på en sånn måte at det kommer til å være med meg i lang tid. «Hvis det er det du mener … hvis det er det du prøver å si … da kan jeg like godt …», sier Antonsen før han stopper.

Som en svart kvinne som ikke er fremmed for rasisme vet jeg på dette tidspunktet hva som kommer samtidig som jeg ikke vet. Her har jeg vært så mange ganger før samtidig som jeg aldri har vært her før.

Antonsen ser meg rett i øynene og sier med foraktfullt mine «du er for mørkhudet til å være her.»

Jeg tror nesten ikke det jeg hører.

Antonsen har et problem. For ifølge Jirde Ali satt det tre menn ved nabobordet som de kommuniserte med. Marius Devold, en venn av Antonsen, var også der, og en tredje person, Maria Stave, som gikk imellom. Det burde være en smal sak å sjekke hvem som snakker sant og hva som skjedde.

Kanskje var det en mislykket vits, kanskje var det ren rasisme, kanskje mente han det ikke, uansett er det umulig for meg som en 24 år gammel svart kvinne å vite hva en 53 år gammel hvit berømthet prøver på. Intensjonen hans spiller likevel ingen rolle, for resultatet er det samme. Antonsen reiser seg opp og tvinger frem en hånende latter før han snur seg mot de tre, fremmede hvite mennene ved nabobordet. «Er dere ikke enige i at hun er for mørkhudet til å være her?», spør han dem mens han peker mot meg. Som om han foretok en undersøkelse ved bordet. Så snur han seg mot meg og sier «se på deg, du er jo det.» Jeg er på dette tidspunktet helt stiv der jeg sitter. Verken Cathrine eller jeg sier noe. De fremmede mennene sier ingenting. Magnus Devold, som kom og satte seg med oss samtidig som Antonsen, sier ingenting. Antonsen setter seg tilbake på stolen sin overfor meg og prater til Devold som om ingenting har skjedd.

Da Jirde Ali og venninnen hadde fått nok og ville forlate utestedet, ville Antonsen fysisk hindre dem i å gå. Da grep Maria Stave inn, ifølge Jirde Ali.

Alle mediene har historien. Jirde Ali politianmelder Antonsen, en av Norges mest kjente komikere, for hatefulle ytringer og rasisme. Da hadde hun fått en beklagelse.

Hendelsen fant sted natt til søndag. Onsdag kveld uken etter sender Antonsen meg melding på Facebook. «Har erfart at jeg skylder deg en unnskyldning fra lørdag. Tankeløst å være komidust rundt så belastende ting», skrev han. «Jeg har antagelig blitt helt blind etter for mange år med fjasing rundt dette med Golden», skrev han. «Jeg unnskylder i hvert fall dypt hvis det endte med at jeg har såret deg.»

Etter måten Antonsen ordlegger seg på, kan det høres ut som han ikke husker hva som ble sagt.

Det er ikke lenge siden Antonsen sto i retten som vitne for en ansatt i en bar han eide sammen med andre i utelivsbransjen. Saken gjaldt en oppsigelse av barsjefen for uanstendig oppførsel mot den kvinnelige ansatte. Antonsen støttet jenta. Men retten trodde ikke på henne. Barsjefen vant saken.

Nå er det Antonsens tur til det som sannsynligvis havner i retten. Politiet er allerede på saken og har foretatt avhør.

Saken er kodet som hatefulle ytringer og hensynsløs atferd, sier politiadvokat Marianne Aune i Oslo politidistrikt til TV 2.

Saken er blitt etterforsket.

– Politiet har avhørt mistenkte i saken og vitner som var til stede ved hendelsen. Utover dette ønsker vi ikke per nå å gå nærmere inn på konkrete etterforskningsskritt. Saken er ferdig etterforsket og ligger til påtalevurdering, sier Aune.

Atle Antonsen har sendt en melding til flere medier om saken.

– Dette er en trist og ubehagelig sak, men siden det foreligger en politianmeldelse så vil det være uryddig av meg å kommentere noe rundt dette akkurat nå. Håper på forståelse for det, skriver han. (NTB)

 

 

Kjøp julegavene hos Document!

 

Oslo tingrett falt ikke for woke og metoo, trodde mer på traust folkelighet

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.