Sumaya Jirde Alis venninne sier Ali sliter psykisk etter anmeldelsen av Antonsen-saken. 

Fredag gjør Antonsen comeback. Det skaper reaksjoner, skriver TV 2.

Leder ved Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, mener det er for tidlig at Antonsen returnerer til rampelyset.

– Det er for tidlig. Årsaken til det er at det kan virke re-traumatiserende, sier Mansour.

Han sier at når man blir utsatt for rasisme, føler man seg utrygg og mister tillitt til folk.

Det at Antonsen ble anmeldt for rasisme, men at «konsekvensene er egentlig ingenting», sier Mansour at kan virke belastende for Jirde Ali.

– Jeg tror mange ikke forstår mekanismen i rasisme og hva det fører til blant dem som blir utsatt for det, sier Mansour.

Han mener Antonsen burde ha ligget lavt i terrenget en stund.

– Det hadde vært naturlig at man ikke startet i en så profilert jobb i rampelyset før saken hadde stilnet litt, som et halvt år, sier Mansour.

Johan Golden og Atle Antonsen (t.h.) jobber sammen i P4 igjen fra fredag av.
Foto: Heiko Junge / NTB.

TV-profil Mads Hansen sier han tror det er like mange meninger om Antonsen-combacket som det er mennesker.

– Hvis man har en eller annen mening om noe innenfor de mest betente temaene og ytrer dem, så kan man gjerne bli beskyldt for å være lite tolerant, og man kan egentlig bli kansellert. Det er ironisk, for det er de som kansellerer som hevder å være de tolerante, sier programlederen, og legger til:

– I slike saker som Antonsen-saken så er det egentlig en skjønnsmessig vurdering av hvor alvorlig saken er, om det har vært straffbart eller ikke. Hvis det ikke er straffbart, hvor lenge skal man i så fall være suspendert? Er det ut livet? Hvor lang tid er nok? spør han retorisk.

Statsadvokaten vil ikke omgjøre henleggelsen av Atle Antonsen

En som mener at Antonsen slipper for billig, er MDG-politiker Eivind Trædal.

– Jeg har ikke fasit på når eller hvordan Antonsen skal kunne «komme tilbake», men jeg synes situasjonen er ganske tragisk og typisk. Den som tråkka over streken, er relativt raskt tilbake i manesjen, mens den som ble utsatt for overtrampet, er nede for telling. Det sender jo et kjipt signal til alle andre som er utsatt for rasisme. Kostnaden for å si ifra er enorm, sier Trædal.

Jirde Alis venninne Hasti Hamidi la ut et innlegg på Facebook der hun fortalte om belastningen det er å få mange henvendelser om saken og om Antonsens comeback fredag.

«I det hele tatt finnes det en offentlighet som synes rasisme er for ubehagelig til at det ønsker å dvele ved eller forstå det. Dette skjer først og fremst med hensyn til han som utsatte henne for dette. Det er han det er synd på, det er han som har lidd nok, det er han som bør få lov til å jobbe igjen – og selvsagt er det viktig at han gjør det, men perspektivet til den som står på mottakerenden er totalt visket ut. Om hun får jobbe, om hun har det bra, virker å være irrelevant. Og om det i det hele tatt skal formidles, så ligger ansvaret på henne», skriver hun.

«Sumaya sliter psykisk på grunn av etterdønninger knyttet til hendelsen og all synligheten det medførte, da både i positiv og negativ forstand, og utfallet av de juridiske vurderingene til stats- og riksadvokat», skriver Hamidi videre.

Forfatter Sumaya Jirde Ali under samtale og debatt om de viktigste utfordringene for ytringsfrihet i vår tid i Aschehougs hage.
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Å stadig få henvendelser om intervju og kommentar knyttet til kommende og eventuelle saker, «gjør det umulig for henne å kunne gå videre».

«Og i tillegg må hun finne seg i at en mann som ydmyket henne på det groveste, så kort tid senere igjen er synlig», skriver Hamidi.

Venninnen hevder at Jirde Ali ikke får lov til å komme seg videre.

«Hun får verken rom eller tid til å prosessere hendelsen og dets etterdønninger når hun stadig høflig må avvise journalister. Å stadig måtte forklare at en ikke har det bra, at en ikke kan kommentere, forsterker ensomheten rasisme fører med seg. Det gjør henne rett og slett sykere», skriver Hamidi.

Atle Antonsens advokat, Marianne Klausen, sier komikeren er glad for at P4 vil ha ham tilbake.

– Han er nå klar for å begynne å jobbe igjen i «Misjonen», og setter pris på at P4 ønsker ham tilbake. Kanalens ledelse har vært klar på at ettersom påtalemyndighetens konklusjon var så tydelig, var det klart for at Antonsen kunne komme tilbake til sine oppgaver. P4 har også understreket viktigheten av at Antonsen har beklaget episoden på Bar Boca på det sterkeste, og uttrykt tydelig anger, sier Klausen.

 

Kjøp billetter til møtet her

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.