Atle Antonsen bør tiltales for utfallet mot Sumaya Jirde Ali på et utested i Oslo, mener Antirasistisk Senter. De har klaget på at anmeldelsen ble henlagt.

Antonsen skal ha sagt «du er for mørk/mørkhudet til å være her», og senteret mener dette bør være grunn til å straffeforfølge komikeren for brudd på rasismeparagrafen.

– Straffelovens paragraf 185 er ment å beskytte samfunnet, og ikke først og fremst enkeltindividet, og må tolkes ut fra dette, heter det i klagen, som er sendt til Oslo statsadvokatembete.

Det er Riksadvokaten som skal avgjøre om klagen tas til følge.

– Kvalifisert krenkende

Ali anmeldte Antonsen etter hendelsen, som skjedde på Bar Boca 23. oktober. Men statsadvokaten henla saken på bevisets stilling. Det innebærer at statsadvokaten mener det ikke kan bevis hinsides rimelig tvil at den kjente komikeren begikk noe straffbart.

– Vi mener at utsagnet ut fra rettspraksis er «kvalifisert krenkende» og en «nedvurdering av menneskeverd», skriver senteret i en epost til NTB.

De mener uttalelsene blant annet bringer tankene til apartheid og segregering i USA.

Har beklaget

Antonsen har beklaget overfor Ali. Hans advokat Marianne Klausen har sagt at han ikke bevisst ville komme med hatefulle ytringer.

– Det endrer likevel ikke det faktum at han oppførte seg forferdelig dårlig denne kvelden. Atle forstår at saken har vært og fortsatt er en stor belastning for de involverte, uansett hvordan statsadvokaten har vurdert saken, sa hun da henleggelsen ble kjent 21. november.

Fredag ettermiddag var advokaten ennå ikke kjent med at Antirasistisk Senter hadde klaget på henleggelsen.

– Vi avventer å kommentere klagen til vi har fått sett nærmere på den, sier hun til NTB.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.