Sumaya Jirde Ali klaget saken videre til Riksadvokaten da statsadvokaten henla hennes anmeldelse av komiker Atle Antonsen. Fredag ble det kjent at også Riksadvokaten henlegger anmeldelsen.

– Slik Riksadvokaten påpeker i henleggelsen, har Sumaya Jirde Ali i sin klage lagt til grunn at Antonsen forsøkte å være morsom. Andre vitner har forklart det samme. Antonsen er også lettet over at Riksadvokaten mener det heller ikke er grunnlag for å konkludere med at han oppførte seg aggressivt, sier forsvarer Marianne Klausen i en uttalelse til NTB.

Antonsen ble anmeldt etter at han skal ha sagt «du er for mørk/mørkhudet til å være her» da begge var gjester på utestedet Bar Boca på Grünerløkka 23. oktober.

– Lite vellykket forsøk på satire

I uttalelsen fra Klausen heter det at forsiktighetsprinsippet tilsier at ingen skal risikere straff ved å tillegges et meningsinnhold de ikke hadde da ytringen ble fremsatt.

– Bevisene taler ikke i retning av at Antonsen hadde et annet motiv for sine ytringer enn det han selv har forklart til politiet. Som riksadvokaten uttaler må Antonsens utsagn den aktuelle kvelden forstås som «et lite vellykket forsøk på satire over rasisme».

– Antonsen har direkte til Ali og gjennom sine uttalelser i mediene beklaget sin manglende forståelse av hvordan hans ytring kunne bli oppfattet. Han er veldig lei seg for den belastningen han har utsatt Ali for. Det Antonsen sa til Ali var malplassert og ubetenksomt, skriver forsvareren.

Uakseptabelt er ikke nødvendigvis straffbart

Klausen sier videre at det er mange handlinger som er uakseptable, men at det nødvendigvis ikke gjør dem straffbare av den grunn.

– I strafferetten skal det være rom for uoverveide og spontane uttalelser uten at de blir gjenstand for tiltale. Slik jeg ser det er henleggelsen til riksadvokaten i denne saken derfor riktig, sier Klausen.

Forsvareren sier videre at Antonsens uttalelser og riksadvokatens henleggelse ikke kan tas til inntekt for at det nå er «fritt fram for å si hva man vil».

– Enkelte personer og grupper har tatt min klients sak til inntekt for det jeg vurderer som forkastelige synspunkt knyttet til personers rase og etnisitet, sier Klausen.

I uttalelsen heter det også at Antonsen vil gjenta sin beklagelse for den belastningen han har utsatt Ali for.

– Det Antonsen sa til Ali, var malplassert og ubetenksomt, sier forsvareren.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.