Milano er et populært turistmål, men byen har også fått en mørkere side. Foto: Lise Åserud / NTB

En ung ukrainsk mann trodde han var kommet til trygghet da han la krigen bak seg, og kom seg til Italia. Men der havnet han i et helt nytt mareritt.

Da Russland angrep Ukraina, satte 19 år gamle Danylo Shydlovskyi kursen mot Italia, der hans mor bor fra før.

Der håpet han å oppleve trygghet og et liv uten krig og vold. Ikke minst ga det trygghet å vite at han reiste til det relativt velstående Nord-Italia, og til storbyen Milano.

Men i stedet ventet det ham et helt nytt mareritt.

For i Milano ble han utsatt for angrep av en gjeng nordafrikanske migranter, noe som resulterte i stygge fysiske skader, som et sterkt skamfert ansikt.

Store grupper av nordafrikanske migranter oppholder seg rundt omkring i byen, som i de fleste andre italienske  storbyer i 2023. De bedriver ofte tyverier, trakassering og ran.

Dette er «det nye Italia», nokså fjernt fra de  turistminner en del har fra disse byene.

Volden inntraff da Danylo prøvde å beskytte to unge jenter mot trakassering og tyveri. Nordafrikanerne prøvde å stjele blant annet veskene fra jentene.

Da han grep inn, ble han straks brutalt angrepet av migrantene. Gjengen besto angivelige av rundt 40 tunisiere og libyere. Et slagsmål 40 mot 1 gir ikke rare oddsene.

Det ble en stygg og blodig hendelse, der Danylo ble utsatt for grov og hensynsløs vold.

Samnytt skriver om saken.

– Jeg trodde jeg skulle blø i hjel, sier han.

Det brutale angrepet har fått mye oppmerksomhet i Italia, der det sirkulerer en video av Danylo som desperat prøver å stoppe blodstrømmene etter angrepet.

Politiet er i prosess med å gjennomgå bilder fra overvåkingskameraer på åstedet, i håp om å finne gjerningspersonene.

– Jeg håper politiet klarer å finne de som har gjort det, sier en stygt kvestet Danylo.

Han legger til:

–I dag skjedde det med meg, i morgen kan det skje med noen andre. Jeg går gjennom noen forferdelige dager nå, og ingen fortjener dette, sier den unge mannen.

19-åringens mor Raissa har bodd i Italia i syv år. Hun er forferdet over hva som har skjedd med sønnen, i det hun så for seg skulle være var deres nye, sikre hjemland.

– Jeg trodde han ville være trygg her i Milano. Men så havnet han en krig også her,  og opplevde et helvete, sier hun.

En strøm av migranter skaper stadig nye problemer

Det kommer ukentlig inn nye laster med migranter til Italia fra Nord-Afrika. De settes gjerne i land sør i landet, eller på en av øyene (som Lampedusa).

Etter hvert klarer mange å bevege seg nordover i landet, også til Milano. Målet er ofte å sette kursen videre oppover i Europa.

Mange ender opp i den franske kanalbyen Calais, for å prøve å komme seg over til Storbritannia.

Andre har for eksempel Tyskland eller Skandinavia som ønskede bestemmelsessteder. Norge får også «sin del».

Statistikken viser at uansett hvor i Europa slike grupper av nordafrikanske migranter havner (i stor grad unge menn), så blir de gjerne involvert i kriminelle handlinger og bråk.

Det er derfor det nå pågår en dragkamp blant en del politikere i EU om å få dyttet disse migrantene over på alle andre land enn ens eget. Italia prøver å få dem sendt nordover.

Spesielt har land som Polen og Ungarn uttrykt motvilje mot å få inn slike migranter. Polen vil til og med ha folkeavstemning om saken, se under.

Les også:

Lar velgerne få avgjøre: Polen vil ha folke­avstemning om ulovlige migranter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.