Kunstbilde

Marià Fortuny (1838-1874)
Olje på tre, 60 x 93,5 cm, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Barcelona.

Kunstnerens fulle navn er på katalansk Marià Josep Maria Bernat Fortuny i Marsal, og på kastiljansk (som regel noe slurvete omtalt som «spansk») Mariano José María Bernardo Fortuny y Marsal. (For ordens skyld, det er tale om en mann). Ettersom relativt få fornavn er i bruk i spansk-talende områder, nevner man også foreldres og besteforeldres familienavn i en persons fullstendige navn, så man identifiserer f.eks. Felipe eller Juan nærmere.

Originaltitelen er La vicaria, som nærmest skulle bety  Sogneprestens kontor. Det som gjengis, er etter alt å dømme brudeparets undertegnelser av ekteskapskontrakten.

Marià Fortuny omtales i alminnelighet som den betydeligste katalanske maler på 1800-tallet, og arbeidet seg fram mot en stil med sterke innslag av impresjonisme, men man kan også, som her, spore arven fra Goya.

Wikipedia har en utmerket engelsk-språklig artikkel om dette bildet.

Les også

Les også