Nytt

Charlottesville går inn i den store politiske kampen som raser i USA. Her spiller nettet en stor rolle. De store tech-selskapene har enorm makt over ytringsfriheten.

De rykket ut og blokkerte alle grupper som kan knyttes til Charlottesville:

Facebook, Google, Airbnb and Intel, among others, spoke out against ultra-right wing movements in the days after the clashes in Charlottesville, Virginia, in which one person died and 19 were injured.

Google moved swiftly to block neo-Nazi website the Daily Stormer from the internet, deleting it within three hours of its registration. The Daily Stormer moved to the search giant’s registry after its original host GoDaddy gave it 24 hours to switch when it published a post that criticised 32-year-old victim Heather Heyer.

Det skal litt til å stille opp for prinsippene når det skjer på vegne av personer som søker konfrontasjon og bærer hakekors. Men det finnes et ubehag på høyrefløyen. En følelse av at Charlottesville vil bli brukt for alt det er verdt, mot Trump-bølgen.

Venstresiden har lenge presset på for at tech-selskapene skal stramme til. Charlottesville er blitt påskuddet eller unnskyldningen de trengte.

Facebook deleted links to the Daily Stormer article and banned the «Unite the Right» event page used to promote the rally. It also said it would remove any posts and videos that «glorify the horrendous act committed in Charlottesville».

Mange vil ha forståelse for sanksjonene mot Daily Stormer eller ikke løfte en finger på deres vegne, men de spør seg kanskje who is next.

De ser med bekymring at i nettalderen kan folk effektivt utestenges, ikke bare fra nettet. Airbnb svartelister dem. Det samme gjør crowdfunding-nettsteder. Det kunne like gjerne stått: Drop dead.

Det er en enorm makt tech-selskapene har, og folk spør: Skal de være underlagt eller følge venstresidens smak?

Crowd funding site GoFundMe removed campaigns raising money for James Alex Fields Jr, the 20-year-old man charged with the murder of Heyer. And Airbnb banned customers from its service who had booked rooms and planned parties during the Charlottesville rally.

Høyresidens mistanker blir vakt når tech-selskapene ikke nøyer seg med å gå etter nynazister, men også blinker ut Trump.

As well as blocking material and users from white supremacist groups, tech companies condemned Donald Trump’s reaction following the deadly clashes.

Intel’s chief executive Brian Krzanich resigned from Trump’s manufacturing council after the president initially failed to condemn the far right for the violence.

«There should be no hesitation in condemning hate speech or white supremacy by name,» said Krzanich. «Intel asks all our countries leadership to do the same.»

Krzanich left the board along with Kenneth Frazier, chief executive of pharmaceutical giant Merck, and Kevin Plank, founder and chief executive of Under Armour.

Tech-selskapene har lenge tilhørte det politiske korrekte selskap, de har ikke vært vonde å be. For en uke siden ble det kjent at en av Googles senioringeniører, James Damore, hadde skrevet et internt notat om kulturen innad i selskapet. Damore sa konsenus var kvelende. Det var ikke lov å ytre konservative meninger. Han brukte kjønnsroller som eksempler og sa det kanskje var grunner til at det var så få kvinner i ledelsen, og at mangfold-kulturen derfor støtte mot noen grenser selskapet burde ta hensyn til. For dette ble han oppsagt, det var krenkende, ifølge ledelsen.

Saken vakte stor oppsikt i USA og ingen ringere enn David Brooks i New York Times skrev at Google var helt på jordet. Det tilla Damore meninger han ikke hadde. Han forsøkte bare reise en debatt og bevisstgjøre på hva som kreves for at noen tør å si noe, sa Brooks.

Google har blitt stående som en mastodont som ikke tåler åpen debatt, noe som passer dårlig med imaget man forsøker å projisere utad.

Lørdag skal det være demonstrasjoner i ni byer mot Google.

Alt-right protestors are planning a free speech march at the search giant’s offices in at least nine cities in the US on Saturday. The organisers of the «March on Google» have condemned the events in Charlottesville and distanced themselves from the white supremacist groups.

http://www.telegraph.co.uk/technology/2017/08/15/tech-companies-block-neo-nazi-groups-charlottesville-rally/