Nytt

Det begynte med Edward Snowden. Han fikk oss til å forstå omfanget av overvåkingen, aktiv eller passiv. Den gang de store teleselskapene ble kompromittert fordi de hadde latt National Security Agency komme inn bakdøren. Den politiske fallout druknet i flauhet over at det var den mest liberale president ever som sto bak systemet som brøt med fundamentale prinsipper for amerikansk individuell frihet.

Deretter var det metadata som fikk oss til å forstå hvilken allmakt de har som kontrollerer den elektroniske ekshaust vi etterlater oss gjennom å bevege oss gjennom en digitalisert verden.

Nå står vi et tredje trinn der Google, Apple, Facebook, Snapchat, Twitter og de andre store tech-selskapene har gått over i et aktivt politisk modus. De gikk til krig etter at Trump ble valgt.

Charlottesville fungerte som Utøya. Tech-gigantene har erklært høyresiden krig. De begynner ytterst og arbeider seg innover. Som med Antirasistisk Senter bruker de Southern Poverty Law Center som faglig instans.

Når Google erklærer høyresiden krig, får det store konsekvenser.

Fellesnevneren er bruken av nazi som referansepunkt: Alle bevegelser på høyresiden graviterer mot eller er i slekt med nazister. De er derfor skyldige selv om de ikke er fullblods nazister. Konservatisme er bare fasade. Hvis man skal bli trodd, må man aktivt ta avstand fra de grupper som de riktige instanser utpeker. Southern Poverty Law Center har utarbeidet et organisasjonskart over hvilke organisasjoner i USA som er «anløpne». De skal stenges ned, liksom alle statuer som skal fjernes.

Samtidig betegnes antifa som ser ut som fascister med sin svarte maskering og køller, som forsvarere av demokratiet.

Det er klare elementer av hysteri i det som bygger seg opp i USA.

Hvor vil det ende?

Man fordeler arbeidet. Antifa står for kontrollen med gater, akkurat slik nazistene skaffet seg kontroll med gatene. Det er et fjernt ekko av den utenomparlamentariske opposisjonen på 60-tallet. Men vekten er nå på ren vold. At establishment forsvarer denne volden og ikke ser noe galt med den, markerer et forfall i politisk kultur.

Mange har fått med seg at Daily Stormer ble kastet ut, ikke bare fra et webhotell, men fra web overhodet. Daily Stormer er nazistisk. Sympatien er begrenset. Men det stopper ikke der.

Google bruker nå sin markedsdominans til å true nettsteder til å fjerne enkelte artikler, ellers vil de miste annonseinntektene.

On Tuesday evening, Google sent a conservative website an ultimatum: remove one of your articles, or lose the ability to make ad revenue on your website. The website was strong-armed into removing the content, and then warned that the page was «just an example and that the same violations may exist on other pages of this website.»

«Yesterday morning, we received a very bizarre letter from Google issuing us an ultimatum,» Shane Trejo, media relations director of the Republican Liberty Caucus of Michigan, wrote on The Liberty Conservative. «Either we were to remove a particular article or see all of our ad revenues choked off in an instant. This is the newest method that Big Brother is using to enforce thought control.»

Trusselen kom fra Googles annonsekanal Adsense. Document bruker også Adsense.

Document har lenge levd med at Facebook ikke tolererer nakenhet, uansett om det er verdenskunst. Dette er velkjent. Men Facebook har også blitt svært restriktiv på andre bilder og saker som gjelder seksuelle overgrep, eller vold hvor innvandrere er involvert. Disse er det blitt vanskeligere å fremme.

Nå går Google inn og forlanger bestemte artikler fjernet. Premissene Google opererer med er så generelle at man kan få de til å passe nesten hva som helst. Hvis man vil:

«As stated in our program policies, Google ads may not be placed on pages that contain content that: Threatens or advocates harm on oneself or others; Harasses, intimidates or bullies an individual or group of individuals; Incites hatred against, promotes discrimination of, or disparages an individual or group on the basis of their race or ethnic origin, religion, disability, age, nationality, veteran status, sexual orientation, gender, gender identity, or other characteristic that is associated with systemic discrimination or marginalization,» the email stated.

Medieansvarlige for Liberty Conservative, Trejo, sier det ikke var noe kontroversielt i artikkelen – hvilket det nå er umulig å kontrollere ved selvsyn for artikkelen er fjernet:

Trejo argued that the article Google specified «contained no offensive content.» Rather, it «was merely distinguishing the many differences between the alt-right and literal Nazis.»

Vi kjenner fra andre tilfeller at selv omtale av sensitive spørsmål oppfattes som om man går god for gruppene man diskuterer. Det er ikke mulig å behandle dem på en nyansert måte, for de som er dørvoktere bruker en one-size-fits-all-tilnærming.

I dette tilfelle:

The Liberty Conservative writer suggested that the article was singled out because it was written by former Liberty Conservative contributor James Allsup. Allsup was involved in the «Unite the Right» riot (which Trejo described as a «rally-turned-riot») in Charlottesville, Va. Trejo said the article was targeted because «it was authored by a man deemed to be an ‘unperson’ by the corporate elite.»

An unperson, der har vi et ord for den nye tid. En ikke-person, en som utdefineres fra offentligheten.

Det blir litt som å spille fotball alene mot et helt lag. Google og de andre tech-gigantene samarbeider med Southern Poverty Law Center. Disse har et syn på konservative kristne som beslektet med fascister. Alt er in the eyes of the beholder. Standpunkt som en gang i tiden var legitime, er det plutselig ikke lenger. Siden den liberale elite har beveget seg bort fra og til dels vender seg mot kristendommen, er det liten eller ingen sympati å finne.

The SPLC publishes a list of «hate groups» — along with a «hate map» — that lists Christian organizations like D. James Kennedy Ministriesthe Family Research Council (FRC)Liberty Counsel, the American Family Association (AFA), and Alliance Defending Freedom (ADF), along with other groups like the American College of Pediatricians and the Center for Immigration Studies. It also lists Muslim reformer Maajid Nawaz as an «anti-Muslim extremist.»

Amerika har opplevd to politiske attentat hvor gjerningsmannen påberopte seg Southern Poverty Law Centers liste over hatgrupper. Floyd Lee Corkins brøt inn i et av Family Research Councils rådgivningskontor for å drepe noen. Han fikk 25 år. James Hodgkinson klarte nesten å drepe speaker i Representantens hus, Steve Calise. Hadde disse kommet fra høyresiden, ville ingen noensinne glemt deres navn og ugjerninger. De ville blitt fremholdt som kroneksempler på hva høyresidens hat fører til. Men siden de tilhører venstresiden, forstummer samtalen.

Ikke bare det: Southern Poverty Law Center svømmer i donasjoner fra de store tech-selskapene og kjendiser som George Clooney: Charlottesville utløste et skred.

The SPLC publishes a list of «hate groups» — along with a «hate map» — that lists Christian organizations like D. James Kennedy Ministriesthe Family Research Council (FRC)Liberty Counsel, the American Family Association (AFA), and Alliance Defending Freedom (ADF), along with other groups like the American College of Pediatricians and the Center for Immigration Studies. It also lists Muslim reformer Maajid Nawaz as an «anti-Muslim extremist.»

Vi har nevnt det før: Southern Poverty Law Center klassifiserer Ayaan Hirsi Ali som islamofob.

Hvis denne alliansen skulle gå «all in», vil de kunne få alt som er off-establishment til å forstumme i løpet av et døgn. Det er bare å pull the plug.

Should Google, Apple, and GoDaddy decide to «fight hate» by following the SPLC and abolishing all of its «hate groups» from the Internet, the Left would effectively silence the Right overnight.

The Liberty Conservative is not National Review, but it’s not Daily Stormer, either.

Men vil de klare det? Det er jeg ikke så sikker på. Bredden i anti-establishment-medier på høyresiden er blitt så stor at det vil ha en pris.

Det avhenger av hvor mye civil courage det er på off-establishment-siden. Bevisstheten er voksende om hva som står på spill.